Вицепремиерът Екатерина Захариева обсъди ситуацията в Либия с колегите си от ЕС

114

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди ситуацията в Либия на неформална среща с колегите си първи дипломати от Европейския съюз, които се събраха в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН.

Събитието бе по инициатива на върховния представител за общата външна политика и политика за сигурност на ЕС Федерика Могерини, съобщиха от пресцентъра на МнВР.

Министрите бяха брифирани от Гасан Саламе, специален представител на генералния секретар на ООН по Либия. Той благодари на страните членки на ЕС за подкрепата за Фонда за стабилизация на северноафриканската държава, тъй като Съюзът е най-големият донор в тази държава.

Планът за действие на Гасан Саламе, който ще бъде обявен по време на сесията на ООН, ще представи времеви график за реформи.

Отчетено бе намаляване на мигрантския натиск към бреговете на Италия, но първите дипломати коментираха, че това не е устойчиво решение на проблема, а говори само за смяна на „бизнес модела“ на трафикантите. Благодарение на сътрудничеството между ЕС, Международната организация по миграция и Върховния комисариат на ООН и УНИЦЕФ над 7000 мигранти от Либия да се завърнали обратно доброволно.

През последните два месеца се наблюдават положителни развития по политическия диалог в Либия, започнали с подписаната декларация в Париж на 25 юли т.г. след среща между либийския премиер Фаиз Серадж и ген. Халифа Хафтар (лидер на т.нар. Либийска национална армия).