Лицевото разпознаване – по-сигурен начин за отключване на телефона ви

440

Снимка: cnet.com

След като Apple пусна на пазара новия iPhone X на доста висока цена, евентуалните купувачи се питат дали моделът си струва и дали от компанията не искат повече пари за по-малко функции на телефона.

Новият модел няма пръстов отпечатък, но вместо това има опция за отключване с лицево разпознаване. С какво то е по-добро от предишното отключване?

И пръстовият отпечатък, и чертите на лицето са биометрични данни и основният плюс от използването им е, че намалява шансът телефонът да бъде използван след евентуална кражба. Биометрията е и много лесна за употреба- няма нужда от пароли, само слагате пръста си или лицето пред камерата и телефонът се отключва.

Apple не бяха първите, които въведоха пръстовия отпечатък, но те проправиха пътя за тази технология и тя стана водеща. През последните 4 години всички големи производители на телефони въведоха опцията за отключване с пръстов отпечатък. Защо Apple сменя пръстовия отпечатък с лицево разпознаване точно сега?

От компанията отговарят, че винаги са се стремяли да създадат телефон с цял екран „от край до край“. Но премахването на панела създава проблем при сензора за пръстови отпечатъци. Той би могъл да се премести от задната страна както при Samsung Galaxy S8 или да се интегрира в дисплея, което е по-сложно и вреди на качеството.

При лицевото разпознаване производителите трябва да наблегнат на две неща – защита на съхранените на устройството биометрични данни и защита срещу фалшива биометрия и опити да се излъже системата.

За да се защитят биометричните данни, те се съхраняват в отделна част на паметта на телефона, без да се прехвърлят на външен сървър. За да се защити телефона от фалшиви биометрични данни обаче, трябва да се внимава постоянно. Хакери успяха да отключат пръстовия отпечатък едва няколко седмици след излизането му, а Samsung Galaxy S6 може да се отключва с пръстови отпечатъци, направени от стандартен мастилен принтер върху фотохартия. Лицевото разпознаване трудно би могло да бъде заблудено със снимки, а тестове са му правени дори с маски, създадени от професионалисти в Холивуд.

Има опити обаче с анимирани виртуални 3Д модели на лица, които успяват да заблудят лицевото разпознаване. Някои експерти по сигурността правят опити да отключат iPhone X чрез 3Д изображение на глава.

Според маркетинг директора на Apple Фил Шилер шансът някой да отключи телефона ви с пръстовите си отпечатъци е 1 на 50 000, а шансът да успее да го отключи с лицевото си изображение е едно на милион.

Данните карат потребителите да си задават въпроса дали все пак обикновен ПИН код не е по-добър вариант за защита от лицевото разпознаване, въпреки че от Apple твърдят „вашето лице е сигурна парола“. Лицевото разпознаване несъмнено е по-удобно и лесно за ползване и точно това, а не по-високата сигурност, изтъкват от компанията като основно предимство на новия модел.

Източник: Forbes

Превод и редакция: „Нова Варна“