9-те навика, които могат да развалят връзката ви

36

Дори най-здравите връзки могат да се разклатят заради някои лоши навици.

Ако в отношенията ви има елементи на токсичност, постарайте се да ги премахнете преди да са разрушили връзката ви. Ако сте с някого, когото истински обичате и уважавате, последното нещо, което бихте искали, е да позволите на лошите навици да съсипят връзката ви.

1. Смятате, че знаете как се чувства партньорът ви.
Партньорът ви се прибира намръщен и вие веднага решавате, че ви е ядосан за нещо. Заемате отбранителна позиция и вместо да помогнете напрежението да се разсее, вие го усилвате и карате партньора си да се чувства още по-зле. Прибързаните умозаключения могат да са фатални за връзката ви, защото не дават възможност на партньора ви да сподели своята гледна точка. В подобни случаи вие просто приемате за факт нещо, което се е родило в главата ви без да имате цялата нужна информация.

2. Не поставяте граници пред приятелите и семейството си.
Съвсем нормално е да споделяте неща от личния си живот с приятелите и семейството си, но това не значи, че те трябва да са третата страна във връзката ви. Ако търсите намесата им при всяко несъгласие с партньора или постоянно им споделяте лична информация за него, е наложително да си сложите граници и да ги държите настрана от любовния си живот.

3. Не приемате критика.
Трудно е да приемате критика от човека, когото обичате най-много, особено познавайки неговите собствени недостатъци. Никой не обича да слуша какво не му е наред. Но ако партньорът ви се опитва да ви даде полезен съвет и да подобри взаимоотношенията ви, а вие всеки път игнорирате критиките му, това вероятно ще доведе до неприязън и възможен край на връзката ви.

4. Не говорите открито за сексуалния си живот.
Как би могъл партньорът ви да знае, че не харесвате нещо в секса, ако избягвате да говорите за това? Единственият начин нещата да се подобрят е да се дискутират откровено. Иначе ще продължите да страдате мълчаливо, а връзката ви да върви надолу.

5. Потискате гнева си.
Ясно е защо не искате да давате израз на гнева си – за да не увеличавате напрежението. Но гневът не е задължително нещо лошо. Той помага да изразите тревогите си, да не позволявате на другите да ви тъпчат, а може да бъде и мотивиращ. Ключът е в това да умеете да управлявате гнева си.

6. Държите сметка на партньора си.
Освен че е изтощително и дребнаво, това показва, че не вярвате на партньора си по отношение на споделянето на задълженията. Ако смятате за необходимо да проверявате всичко, което той прави или не прави, за да се уверите, че се трудите по равно, това неминуемо ще доведе до проблеми във връзката.

7. Лишавате другия от лично пространство.
Да задушавате партньора си от страх да не ви изостави е сигурен начин да разрушите връзката си. Експертите твърдят, че личното пространство е по-важно за щастливото съжителство дори от добрия секс.

8. Не спорите честно.
Демонстративното мълчание, игнорирането или крещенето по време на спор не правят услуга на отношенията ви. Ако твърдите, че обичате този човек, показвайте му чувствата си дори когато спорите. Използването на манипулативни тактики само ще ви отчужди.

9. Постоянно се ровите в миналото.
Миналото неслучайно е минало. Ако не можете да оставите зад себе си това, което се е случило преди, връзката ви може скоро да приключи. Фиксирането върху стари спорове или грешки на партньора прави движението напред много трудно. Обмислете дали да не посетите брачен консултант.

Източник: Yahoo.com

Превод и редакция: „Нова Варна“