Не изхвърляйте „конците“ от бананите! Вижте защо

53

Когато определена част от плодовете и зеленчуците ни изглежда странно, обикновено я изхвърляме и не я ядем. Но някои от тези странни части съдържат огромни количества полезни вещества или имат други, по-малко известни свойства. „Конците“ на бананите са точно такива.

Често ги белим и изхвърляме заедно с кората на плода, а те са точно толкова полезни, колкото вътрешността на банана. Пълни са с калий, фибри, витамин А и витамин B6.

Тези влакна съществуват при всички растения и служат за транспортиране на веществата. „Банановите нишки са съставени от живи клетки и позволяват на захарта и полезните вещества да достигат до всички части на растението.“, обяснява Ребека Лий, медицинска сестра и основател на сайт за природолечение.

Точно това правят нишките в банана – служат като кръвоносни съдове и транспортират необходимите вещества из плода, така че той да може да узрее.

„Влакната не са неприятни, нито отвратителни, а помагат на бананите да придобият характерния си вкус“, казва д-р Елизабет Тратнър, лекар по китайска медицина. „Съвсем подходящи са за ядене, въпреки че структурата им е малко по-различна от вътрешността на плода.“

По тези нишки можем да познаем и дали бананът е узрял. Ако те не са разположени равномерно около целия плод и са по-жилави, това означава, че бананът не е узрял. При узрелите и презрелите банани нишките могат съвсем лесно да се отделят от плода.

Източник: Reader’s Digest

Превод и редакция: „Нова Варна“