Бунт срещу пристигането на руския главен прокурор у нас: „Чайка вън от Европа“

47

Снимка: Фейсбук

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка пристига в България във връзка с подписана спогодба още по времето на Борис Велчев. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров при откриването на новата сграда на Софийския районен съд, предава Дневник.

В петък стана известно, че Чайка пристига у нас тази седмица на няколкодневно посещение. Официална информация за това не беше разпространена.

Подписано е едно споразумение за сътрудничество между двете прокуратури и между главните прокурори Чайка и Борис Велчев. В изпълнение на това споразумение г-н Чайка е на посещение у нас„, обясни Цацаров.

Чайка и Цацаров ще подпишат програма за двустранно сътрудничество – за взаимно обучение на прокурори като първото мероприятие е сътрудничество в областта на антитероризма, обяви още главният прокурор. Той не отговори на въпроса кога пристига генералният прокурор на Русия като заяви само, че идва когато е предвидено в неговата програма. Обеща всяка среща и всяка стъпка от посещението на Чайка да бъдат публични за медиите.

По-рано днес лидерът на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че е „абсолютен скандал, че Чайка пристига у нас“.

Вчера от партията призоваха институциите да откажат среща с главния прокурор на Русия. Днес пък на пасарелката над „Цариградско шосе“ в района на София тех парк активисти на „Да, България поставиха надпис „Чайка вън от Европа“.

Юрий Чайка е сочен за безпрекословен довереник на Путин, който не предприема никакви стъпки без съгласуване с президента. Преди две години беше разобличен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални в притежания на имущество от семейството му надхвърлящо многократно доходите.

Генпрокурорът Чайка обвини западни специални служби за филма на Навални, но на практика не опроверга разкритията. Тогава депутати от Думата се хвърлиха в защита на генпрокурора, докато Путин замълча. А наблюдатели изтълкуваха мълчанието на Путин като разклащане на поста на Чайка, но прогнозите им не се сбъднаха.