Вижте 6 неща, които не знаете за Северна Корея

101

Снимка: Getty Images

Има много неща, които светът не знае за Северна Корея, заради режима на строг контрол върху гражданите и трудния достъп на външни хора. Севернокорейци, избягали в други страни и малкото хора, успели да посетят страната, дават информация за ежедневния живот.

Сателитни записи от космоса например разкриват, че Северна Корея изпитва постоянни трудности с електрическата мрежа и цялата страна има проблеми с осветлението през последните години. Различни източници съобщават и за ширещ се от десетилетия глад, който вече е взел около 3 милиона жертви.

Юнсун Ким, която успява да избяга от страната заедно с майка си, когато е на 11, казва, че втълпяването на идеологията започва още с раждането. „Мозъците ни бяха толкова промити, 90% от песните които трябваше да пеем, бяха за семейството на диктатора или за Работническата партия. Обожествяването на фамилията на лидера е нещо нормално“.

1. Красотата на Пхенян, гледан от въздуха
Сгради в пастелни цветове около криволичеща река. През 2016 сингапурският фотограф Армам Пан снима Пхенян от въздуха.Видеото е създадено от чужденец, на когото било разрешено да снима от уникално местоположение – малък самолет, летящ над града.

2. Военните като неделима част от живота на хората

Снимка: David Guttenfelder, National Geographic

„Те са навсякъде. Не са просто отбраната на страната, военните са част от идентичността на Северна Корея“, казва фотографът на Нешънъл Джиографик Дейвид Гътънфелдър. Военните участват и в инфраструктурни проекти. Фотографът Гътънфелдър е сред малкото хора, прекарали значително време в Северна Корея – от 2000 година досега, и по тази причина е успял да присъства на големия годишен военен парад, където наблюдавал военни демонстрации.

3. Красиви елементи в столицата Пхенян

Снимка: Ed Jones

Снимките на Ед Джоунс запечатват севернокорейци на автобусна спирка в столицата Пхенян. Докато по лицата на хората се чете отегчение, самите автобусни спирки изглеждат по-различно. Вместо реклами или графити, по тях има пейзажи и красиви гледки. Автобусите са най-използваното средство за градски транспорт в столицата с население около 3 милиона. Достъпът до лични автомобили е силно ограничен и автобусната мрежа е добре развита. Билетите са на стойност, равняваща се на 0,1 цента, което прави пътуването на практика безплатно.

4. Има вероятност вулканът на полуострова да изригне

Снимка: David Guttenfelder

Покрит с множество малки села, свещеният връх на вулкана Пектусан боботи от няколко години и провокира международен интерес. Преди хилядолетие Пектусан изригнал с мощен залп, а пепелта стигнала чак до Япония. Много малко хора извън страната знаят за съществуването на вулкана и никой не може да предположи кога може да изригне отново.

5. Елемент на лукс в живота на някои севернокорейци

Животът в Севрна Корея не е само мрак и скука. Има модерни ски курорти, а карането на ролери е широко разпространено. През последните години фотографът Гътънфелдър забелязал нарастващ интерес към ролерите като част от голямото внимание, отделяно на спорта и отдиха откакто Ким Чен Ун пое властта през 2011.
„Не мога да преброя площадките за каране на ролери в столицата. Там ходи основно елитът, но площадки има в цялата страна, заради желанието на хората да излизат и да играят игри, да спортуват.“, казва фотографът.

6. Особености на метрото в Пхенян

Снимка: Elliott Davies

Първоначално само две спирки на столичното метро са отворени за туристи. По-късно, през 2015, правителството отваря всички 17 спирки и пътуването с метро се оказва доста интересно за малкото туристи. Корейците пътуват до работните си места на фона на патриотични химни, пуснати по високоговорители. Минават през дебели стоманени врати, които позволяват на метростанциите да служат като бункери в случай на ядрена заплаха. Всяка станция носи гръмко комунистическо име и има статуя на Ким Ир Сен или бронзови плочи в памет на военни успехи. В метрото има и пищни полилеи.

„Във всяка метростанция има от всичко, което властта се опитва всячески да втълпи на хората“, казва австралиецът Елиът Дейвис. „Стремят се да впечатлят и туристите.Те искат да минеш на тяхна страна и да кажеш „Знаете ли, в Северна Корея всъщност никак не е лошо“.

Източник: National Geographic

Превод и редакция: „Нова Вест“