5 съвета как по-лесно да преодолеете раздялата

52

Времето след развода може да бъде тежко до такава степен, че да не ви се става от леглото или да плачете постоянно.

За да успеете да продължите напред, са нужни сила и смелост. За много хора разводът е едно от най-трудните преживявания. Ето пет съвета, които Вики Зиглър, адвокат, автор и телевизионен сценарист, дава на своите клиенти, които са преживели развод.

1. Обърнете внимание на себе си
Без значение дали сте пренебрегвали здравето или външния си вид, време е да отделите част от деня изцяло за себе си. За тези, които се кълнат, че нямат и пет свободни минути – уверявам ви, че пет минути са напълно достатъчни, за да усетите разлика. За пет минути можете да медитирате, да направите няколко коремни преси в спалнята, да се насладите на чаша кафе без никой да ви разсейва, да се гримирате. Започнете с пет минути. На следващия ден ги направете шест, а на по-следващия – седем. Успокойте съзнанието си и правете по нещо дребно за себе си всеки ден. Да се отнасяте добре със себе си е един от най-успешните начини да изградите психическа и физическа устойчивост.

2. Погрижете се за финансите си
Дори да сте още в процес на развод и финансовата картина да е неясна, добре е да се фокусирате върху това, което ви е известно. Например, да изчислите по колко сте харчели преди развода и с колко ще живеете след това. Дори сега да ви остава значително по-малко, ще сте много по- свободни. Мислете, че градите нов живот за себе си. Поставете си цели и насочете усилията си към постигането им. Започнете с нещо малко. Една конкретна цел на ден е достатъчна за начало.

3. Подредете пространството си
Ако живеете сред безпорядък, това ще ви кара да се чувствате съвсем извън релси. Старайте се да сте заети с нещо, например с почистване. Когато живеете или работите на подредено и чисто място, без излишни бумаги, дрехи и дребни предмети, ще се чувствате по-спокойни и по-малко потиснати. Отделете пет минути на ден, за да прецените какво вече не използвате и го изхвърлете.

4. Променете средата си
Тези, при които разводът води до смяна на дома или града, така или иначе променят средата си. В случай че ще продължите да живеете в семейния дом, направете в къщата промени, след които тя ще изглежда само ваша. Пребоядисайте, сменете чаршафите – дребните неща работят. Нямате пари или време? Тогава добавете няколко нови саксии в стаята.

5. Разширете кръга на познанства
Вярно е, че силата идва отвътре, но може да дойде и отвън. Ако нямате стабилна мрежа от приятели,старайте се да си изградите обкръжение от подкрепящи хора и съмишленици. Не е нужно всички да са разведени като вас, а само да споделят интересите ви и да искат да сте щастливи. Може да са стари приятели, нови приятели, платонични или романтични. Опитвайте нови хобита или професии, за които не сте помисляли преди, и ги споделяйте. Намерете групи по интереси и започнете да ги посещавате.

Следвайте съветите бавно, стъпка по стъпка, и неминуемо ще забележите положителната промяна.

Източник: huffingtonpost.com

Превод и редакция: „Нова вест“