Лекари и пациенти обезпокоени за болницата в Карлово

33

Снимка: БНТ

Пациенти и лекари от Карлово са силно притеснени за съществуването на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, след като на редовна сесия, Общинският съвет не освободи управителя на лечебното заведение.

Председателят на местния парламент поиска оставката на д-р Христо Пелев заради лошото финансово състояние и масовото напускане на лекари и медицински сестри през последната година и половина, пише „БНТ“.

Въпреки, че повечето от присъстващите общински съветници гласуваха за освобождаването на сегашния управител, предложението не събра нужните 17 гласа, които представляват 50 на сто плюс един от общия брой съветници. Ден след решението на общинския съвет местните хора посочиха, че основен проблем на болницата е липсата на медицински персонал. За повечето от пациентите е невъзможно да се лекуват в най-близкия до Карлово град – Пловдив.

Управителят на болницата посочи, че към момента има две входирани заявления за напускане от медицински сестри, и че очаква финансова помощ от общината в размер на 130 хиляди лева, за да може да бъде изплатен извънредния труд на персонала за последните три месеца. Според него и кмета на Карлово причините за проблемите на болницата се дължат на лимитираните бюджети и ниските цени на клиничните пътеки.