Силна буря разтърси Северозападна България (ВИДЕО)

130

В столицата се разрази силна буря от дъжд и вятър малко след 11.00 ч.

25 сигнала са постъпили в Столичната община за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София, съобщи Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Сигналите са предимно за повалени дървета и клони. Отстранено е и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10.

Огромна буря удари и Враца. Около центъра огромно дърво паднало върху паркиран автомобил. Инцидентът е станал в района на печатницата и към този момент минаването по улицата е блокирано. Най-тежкият инцидент обаче е станал на около 50 метра от „Тракийска принцеса“, пише  BulNews.

Бурята обърнала метална будка за сладолед, под която останала затисната продавачката. Служители от близкия магазин за дрехи подали сигнал на спешния телефон и веднага пристигнала линейка. С помощта на минувачи пострадалата жена била извадена и веднага закарана в болница. По неофициална информация продавачката е около 50-годишна и е с множество счупвания, включително и на таза.

По информация на БНР, силната буря е оставила без ток шест общини от Врачанска област. Става дума за Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Борован и Криводол. Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Във Враца има десетки паднали дървета и клони, изкъртени са пътни знаци.

Силен дъжд с бурен вятър от 76 км. в час събори клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути. На моменти западният вятър стигна скорост от 21 метра в секунда, казаха от метеорологичната станция. Екипи на Служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ отстраниха паднал клон на централния булевард „Цар Освободител“ при спортния комплекс „Осогово“. Там полицаи регулираха движението, докато трасето беше почистено. Имаше паднали клони и по булевард „Георги Раковски“, покрай река Банщица.

В Благоевград пък се разрази ураганен вятър.

Очаква се през нощта срещу понеделник валежите да обхванат и част от източните райони на страната. Дъждът обаче ще спре още сутринта на първия ден от новата седмица.

До сряда максималните температури ще са под 30 градуса, а от четвъртък отново ще започнат да се повишават.