Колумбийска авиокомпания иска да пусне билети за правостоящи

26

Нискобюджетната авиокомпания VivaColombia планира да премахне седалките и да пусне билети за правостоящи пътници.

От компанията смятат, че този ход ще им позволи да намалят цените, тъй като ще съберат още повече пътници в самолета. Така колумбийската работническа класа и туристите с нисък бюджет ще могат да си позволят да летят със самолет.

Тази седмица евтиният превозвача обяви, че купува 50 нови еърбъса, за да отговори на нарастващия туристически пазар. Новите самолети ще са с повече места и по-ниски цени, а първият от тях ще влезе в употреба в началото на 2018 г.
Директорът на компанията Уилям Шоу казва пред „Маями Хералд“, че авиолинията обмисля варианти за пътуване на правостоящи.

„В момента има хора, които питат дали може да летят прави, а нас ни интересува всичко, което може да свали цената на полетите. На кого му пука, че не може да гледа телевизия за един час полет? Кого го е грижа, че подът не е от мрамор или че не му носят безплатни фъстъци?“, казва Шоу.

Идеята не е нова и авиокомпаниите от години разсъждават върху опциите за секции за правостоящи на борда на самолетите. През 2003 Airbus излезе с идеята да се позволи на пътниците да заемат „вертикално място“ в самолета.

Ryanair също предложи сектор за правостоящи през 2010 г. Тогава директорът им Майкъл О‘Лиъри описа вертикалните места като „бар столчета с колани“ и дори изрази мнение, че колани не са необходими. „Самолетите са просто автобуси с крила. Ако, не дай боже, стане катастрофа, коланът няма да ви спаси. В лондонското метро не ви слагат колан, нито във влаковете, които пътуват с 200 км/ч.“, каза О‘Лиъри.

Органите на гражданска авиация обаче не са съгласни и вертикалните места не са одобрени в нито една страна до момента. Вероятно такъв ще е случаят и в Колумбия. Директорът на гражданска авиация Алфредо Босанегра заяви по радиото, че не одобрява такъв вариант. „Хората трябва да пътуват като човешки същества. Всеки, който се е возил на градски транспорт, знае, че да си правостоящ не е най-добрият начин да пътуваш.“, каза той.

Източник: independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“