Пушенето на трева променя походката

66

В повече от половината щати на САЩ на марихуаната е дадена зелена светлина и тя е легализирана в различна степен. Без съмнение тя има някои положителни ефекти върху човешкото здраве в ролята на болкоуспокояващо, но може да повлияе на начина, по който хората се движат. Изследователи от Университета в Южна Австралия открили, че пушачите на марихуана се движат по различен начин в сравнение с непушещите.

Експериментът бил проведен върху две групи по 22 души. Имало видими разлики в походките на хората от двете групи, както и дълготрайни изменения в индивидуалните походки. Хората от групата на пушачите, които били умерено до леко употребяващи, движели коленете си по-бързо, когато изнасяли крак напред, но по-слабо мърдали раменете си. По отношение на скоростта и равновесието учените не открили разлики.

В групата на пушачите на марихуана скоростта на изнасяне на коляното напред при ходене била със 7% по-висока отколкото при неупотребяващите. Тази скорост е признак на ускорен пулс. Верити Пиърсън- Денет, една от авторите на проучването, счита, че марихуаната определено води до известни промени в походката.

Подобно изследване през 2008 открило при пушачите на марихуана по-високи нива на тетрахидроканабинол, което водело до по-често олюляване на тялото. Тестове от 2006 пък показали, че употребата на по-силна марихуана водела до дребни моторни дефицити като промяна на баланса. Данните показват, че честата употреба влияе върху цялостните двигателни функции.

Известно е, че марихуаната влияе на способността за преценка, двигателната координация и времето за реакция. Тя пречи и на шофирането, тъй като е възможно да отключи реакции като замайване и дори припадане.

С напредване на декриминализирането на марихуаната във все повече щати на САЩ се увеличават и изследванията на влиянието ѝ върху различни аспекти на здравето.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Варна“