Как да възстановим доверието след изневяра

192

Снимка: pixabay

Изневярата е сред най-големите изпитания за всяка връзка. Не е лесно да се възстанови доверието, след като единият е изневерил, но някои успяват да го постигнат.

Матю Хъси, британски телевизионен сценарист и водещ на тренинги, свързани с динамиката на взаимоотношенията, казва: „Изневярата е събитие, което променя връзката из основи и е огромен пробив във взаимното доверие. Дори да успеете да преодолеете случилото се, то посява семената си в съзнанието ви.За човек, който никога не е предполагал, че партньорът му може да изневери, това може да се превърне в доминираща мисъл. Каквото и оправдание да си намери изневерилият – че се е чувствал несигурен или е имали тежък период – той е показал, че се поддава на този вид емоции и партньорът му е уплашен, че случилото се може да се повтори по всяко време.“

Ето и съветите на Матю Хъси за възстановяване на доверието след изневяра.

Важно е да знаете, че процесът е продължителен

Добрата новина е, че изгубеното доверие може да бъде възстановено, но това става постепенно, а не изведнъж.
„Отношения се градят бавно, няма как да се мине по пряк път. Процесът е бавен, дълъг и включва правилни решения и ежедневни действия, които да построят връзката отново. Няма преки пътища. Ако някой търси вълшебно хапче с бързо действие, значи не живее в реалния свят.“
Съвсем възможно е пак да си вярвате и дори да сте по-силно привързани след изневярата, но ще отнеме време и трябва достатъчно да ви е грижа за човека и връзката ви, за да минете през този процес.

Изяснете истинската причина

Според Хъси, ключът е в комуникацията. Изневерилият трябва да се запита защо това се е случило и да говори с партньора си по темата, както и да го увери, че няма да се случи отново.
„Нещо, което помага, е да убедите партньора си, че изневярата няма да с еповтори, а за да го направите, трябва да му обясните защо тя се е случила. Изясняването на причината е нещо, което много хора пропускат, а е важно то да се обсъди. Дали сте бил слаб, егоист, несигурен или търсещ внимание? Много е важно да се открие коренът на проблема. Трябва не просто да заявите, че случката няма да се повтори, а да обясните защо. Например, защото сте преразгледал проблемите си и несигурността си и сте открили начин да се справите с тях. Трябва да вдъхвате доверие, вместо просто да кажете „съжалявам“. Извинението не е достатъчно, трябва ви яснота.

Бъдете откровени

Хъси използва термина „активна откровеност“. Това означава да давате подробна информация за нещата първи, вместо просто да отговаряте на въпроси, което е „реактивна откровеност“.
„Ако например сте излизали предишната вечер, дайте повече подробности от обикновено – с кого сте били, какво сте правили, за какво сте си говорили и т.н. Това ще накара партньора ви да се чувства по-спокоен.“

Сключете споразумение за доверие

Хъси смята, че ако сте наистина решени да изградите наново отношенията си след изневяра, е изключително важно да направите едно основно нещо – да се споразумеете.
„Споразумението звучи така: Знам какво да направя, за да те задържа. Знам, че трябва да ти се докажа и да възстановя отношенията ни, но ми е нужно и ти да направиш най-трудното нещо в света- да ми се довериш отново.“

Казано накратко,трябва да умеете да дръпнете чертата и да започнете отначало.

Източник: www.thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Варна“