Трима полицаи се борят с престъпници в 9 села с близо 5000 души

88

Снимка: pixabay.com

Трима полицаи в участъка в Балван борят бандити в девет села с близо 5000 души.

По регистър в Балван, Шемшево, Леденик, Пушево, Ветринци, Буковец, Емен, Момин сбор и Ново село живеят 4100 жители. През лятото обаче хората се увеличават с поне още 1000, когато гурбетчиите се завръщат в отпуск, пише вестник „Борба“.

В момента в Леденик например вместо 400 души са 860 с върналите се от Германия, Холандия и Белгия за лятото, отчита началникът на участъка старши инспектор Бончо Гайдаров. Служителите на МВР имат 8 камери в Балван, пет от които действат в реално време,а другите три са скрити.

Сговорната дружинка от МВР не може да се справи без кмета Недьо Георгиев, който е бивш полицай от кариерата и управлява селото първи мандат. Той и полицаите признават още, че имат пълна подкрепа от общината във В. Търново и благодетелката Благовеста Факирова, която от години неуморно работи за сдружението „Св. Иван Рилски“.

„С полицията работим заедно и си помагаме взаимно. Заради това в Балван почти няма престъпления. Много помага за превенцията и създаденият Център за превенция и спорт на младежта. Тук има фитнес-зала, две зали за тенис на маса и занимания за децата, които така не мислят за бели“, казва кметът Недьо Георгиев.

От началото на годината регистрираните по заявителски материали престъпления в полицейския участък в Балван са 36. От тях 27 вече са разкрити, обяснява Бончо Гайдаров. Неразкритите са кражби от къщи, оставени без надзор от стопаните си. Един от обектите, които най-често са подложени на атаки от апаши и мародери, е екопътеката в Емен, която излиза чак край Мусина. Тя е опасна, защото в този район покритие няма нито един мобилен оператор. Така преди месеци лекарка с още две свои приятелки си счупила крака по време на прехода, но успели да се свържат с полицията едва към края на премеждието си.

Много често гастрольори се опитват да пробутват наркотици, но винаги досега са били залавяни. Това се дължи на камерите, които дебнат непознати коли и хора в Балван. Другата превенция са ежеседмичните специализирани полицейски операции в деветте села. Другата инициатива, която успешно действа в Балван, е поставянето на датчици против пожари в домовете на самотни старци, което пък ще облекчи работата на огнеборците и всички останали ведомства.

В сградата на площада в Блаван където се намира полицейският участник е и въпросният Център за превенция и спорт за младежи, който е един от първите в страната. Полицаите и кметът не могат да се нахвалят с неговата реална полза, а там от пет години работата е поверена на уредника Венка Станчева. Тя казва, че през лятото на ден идват до 27 деца, които сърфират в интернет, рисуват, спортуват, играят тенис и какво ли още не. Така полицията наистина е близо до обществото, защото чрез този център следи евентуалните лоши прояви, които, за щастие, се броят на пръсти.