Жените са по-издържливи от мъжете, доказва експеримент

46

Жените са по-жилави и по-издържливи от мъжете, откриха учени. Изследователи от Университета в Британска Колумбия, Канада са открили, че мъжете са по-едри и по-силни, но жените ги превъзхождат при изпълнение на по-изтощаващи задачи.

Учените установили, че силата на мъжете спада с 15% повече в сравнение с тази на жените при многократно повтаряне на физически упражнения. Данните са публикувани в медицинския журнал „Приложна психология, хранене и метаболизъм“.

Брайън Далтън, професор по невропсихология в университета, твърди, че мъжете се изтощават по-лесно от жени на близка до тяхната възраст и със сходни физически способности при подлагане на средно динамично мускулно натоварване.

Давайки за пример риалити шоута като „Сървайвър“, той казва още: „ В състезанията за време и издържливост обикновено жените издържат по-дълго“.

Професор Далтън помолил участниците в експеримента да клякат и установил, че енергията на мъжете спаднала с 15% по-бързо от тази на жените след 200 повторения на упражнението.

„Отговорът е доста категоричен: жените са много по- издържливи от мъжете. Когато разширим обхвата до повече на брой упражнения, като 200, тогава започваме ясно да виждаме разликата.“, обяснява професорът.

Изследването било проведено върху девет жени и осем мъже и регистрирало скоростта, силата, разтягането и електрическата активност на мускулите. Измерването ставало чрез прикрепени към краката на участниците сензори и датчици.

Далтън твърди, че мъжете са по-бързи и по-силни в началото, но се изтощават много по-лесно от жените.

Източник: www.standard.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“