Гугъл вече ще ни тества за депресия

32

Чувствате се потиснати? Може да помолите Гугъл за помощ.

Гигантската търсачка смята да помага на хората с депресия да търсят навременно лечение. Гугъл ще пренасочва потребители от САЩ, ако търсят по ключови думи, свързани с депресията и ще ги препраща към опцията „Проверете дали страдате от клинична депресия.“

На потребителите ще бъде предлаган клинично одобрен въпросник, наречен PHQ-9, който ще може да измери нивото им на депресия, обясняват от Гугъл. Въпросникът не замества професионалната помощ.

От Гугъл разработват новата опция в партньорство с Националния алианс за психично здраве. Те се надяват тестът за самооценка и неговата конфиденциалност да насърчат повече хора да отнесат въпроса до личните си лекари.

Един от всеки петима американци страда от депресия, но по-малко от половината търсят помощ. Гугъл се стреми да повиши информираността по въпроса, за да може заболяването да се диагностицира и лекува навреме.

„Статистиката показва, че хората със симптоми на депресия отлагат с 6 до 8 години ходенето на лекар“, пишат от Гугъл. „Вярваме, че информираността по отношение на депресията ще окаже необходимата подкрепа, ще образова хората и ще даде възможност за по-бърз достъп до лечение.“

Източник: foxnews.com

Превод и редакция: „Нова Вест“