На Марс вали сняг, а на Нептун – дъжд от диаманти, смятат учени

394

Можем ли да си представим сняг да вали над повърхността на Марс или дъжд от диаманти да се изсипва върху Нептун? Това не са текстове от песни на Дейвид Боуи и Принс, а научни хипотези, споделени в две публикувани наскоро изследвания.

Американската космическа сонда Феникс Марс Лендър засече снеговалеж на Червената планета през 2009, при използване на лазерни инструменти за наблюдение на взаимодействието между атмосферата и повърхността на планетата.

Как и защо вали сняг на Марс? Известно е, че по време на марсианския ден облачни частици абсорбира светлина и атмосферата се затопля. Но нощем в определени зони условията са подходящи за образуване на дъждовни и ледени облаци, а това може да доведе до валежи от сняг.

Комбинирайки компютърни модели със записи от космическата сонда, учените открили, че този нощен феномен се проявява под формата в микро снежни бури, някои от които траят по един час.

Учените искат да изследват разнообразието от снежни бури, които се случват на Марс и да установят как те влияят на водния цикъл на планетата. Изучаването на силните ветрове, които възникват там би помогнало на учените при изработване на бъдещи летателни системи, предназначени за атмосферата на Марс.

По-надалеч в Слънчевата система са Уран и Нептун, два ледени гиганта с наситен син цвят заради метановата си атмосфера. Въпреки че двете планети се състоят главно от газове и течности, те имат и скални ядра. Преди време Вояджър 2 засече буря на Нептун, достатъчно голяма да обхване цялата планета Земя, съобщи НАСА. Учените работят върху хипотеза, че в условията на високо налягане на Уран и Нептун е възможно въглерод и водород да взаимодействат, а резултатът да е дъжд от диаманти.

Диамантите на Нептун и Уран биха били грамадни с тегло в милиони карати. А как би изглеждал диамантеният дъжд?
„Големи, вероятно сферични диаманти, които продължават да нарастват, докато падат надолу към ядрото на Нептун или Уран. Диамантите няма да падат бързо в газовата атмосфера както дъждът пада на Земята, а ще потъват в гъстата топла течност, която образува гигантските „ледени“ слоеве на тези планети. Тъй като диамантите няма да могат да проникнат в скалното ядро, те ще образуват слой около него.“

Тъй като от НАСА обмислят евентуални мисии до Уран и Нептун, наблюдението на дъжд от диаманти може скоро да влезе в нечий списък с желания.

Източник: CNN

Превод и редакция: „Нова Вест“.