Стотици хора от градче в Южна Африка признават, че са яли човешко месо

39

Стотици жители на южноафриканския град Есткорт са признали, че са яли човешко месо.Шокиращото разкритие станало на градско събрание, след арест на четирима мъже от района, обвинени в убийство на жена и изяждане на тялото ѝ.

Нино Мбата, Стембисо Ситоле, Линдокуле Масондо и Лунгисани Магубане били обвинени в заговор и убийство, след като един от тях влязъл в полицейско управление и обявил, че „му е омръзнало да яде човешко месо“. После показал на полицията човешка ръка и част от крак. Един от четиримата, Нино Мбата, бил традиционен лечител, казва говорителят на местната полиция, полковник Тембека Мбхеле.

На градското събрание присъствали 700 човека, а 300 от присъстващите признали, че са яли човешко месо, дадено им от Мбата като лекарство.

Местният общински съветник, който председателствал срещата, казва, че хората открито споделяли за канибализма си. „Не знаем какво да правим и на кого да вярваме“, добавя той. „Хора, които познаваме и с които живеем, признават, че са яли от плътта на убитата жена. Това се е случило тук, в нашата общност.“

На събранието хората признали и че са разкопавали гробове по инструкции на Мбата и са му носили намерените вътре кости. Лечителят ги убеждавал, че това ще ги направи по-силни и ще им донесе богатство.

В случая вероятно става въпрос за „мути“ – термин, използван за обозначаване на традиционни форми на медицина и културни практики в Южна Африка и други части на континента. При така наречените „мути убийства“, които се случват в редица африкански страни, хора са убивани и части от телата им са използвани като лекарство от шаманите. Албиносите в тези общности са особено застрашени от такива убийства, защото съществуват вярвания, че части от телата им носят сила и здраве на тези, които ги консумират.

Случаят се разследва от Отдела за борба с окултни престъпления.

Източник: yahoo.com

Превод и редакция: „Нова Вест“