Приятелите от детството влияят добре на здравето ни

100

Снимка: pixabay.com

Ако сте имали близки приятелства като дете, е по-вероятно да се превърнете в здрав и уравновесен възрастен.

Това сочат данни от проучване, което изследвало психическото здраве на група от 169 тинейджъри в период от 10 години – във възрастта между 15 и 25 години. Резултатите показват, че онези, които са имали по-близки, но по-малко на брой приятелства в младежка възраст, са с по-добро психично здраве, докато хората с многобройни, но повърхностни приятелства през младежките си години изпитват по-голямо социално безпокойство като възрастни.

Хората, които са имали близки приятелства около петнайстата си година, показват по-малко симптоми на депресия и безпокойство като възрастни. Те имат и по-добро самочувствие в сравнение с онези, които са били много популярни в тинейджърска възраст.

Тинейджърите, поддържали по-дълбоки приятелства, са се радвали на подкрепа в периода, когато се е формирала идентичността им. При тях се запазва тенденцията да създават здравословни и дълбоки приятелски връзки и в бъдеще.

„Днешните технологии правят много лесно създаването на широка мрежа от повърхностни приятелства. Приоритет трябва да ни бъде създаване на близки отношения с по-малко на брой, но истински приятели.“, обяснява съавторът на изследването, професор Джоузеф Алън от Университета във Вирджиния,САЩ.

„Това, че сме харесвани от много хора, не може да замести дълбоките взаимоотношения при истинското приятелство.Този опит си остава в нас, независимо какво се случва по-късно в живота ни.“, добавя той.

Изводът е ясен – трябва да е обадим на старата тайфа.

Източник: metro.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“