9 съвета за перфектна хигиена

54

Медицински лица отговарят на някои от най-често задаваните въпроси относно оптималните начини да се поддържаме чисти, здрави и добре изглеждащи.

1. Колко често да мием косата си?
Накратко, никой няма нужда от ежедневно миене на косата. В частност, честотата на миене зависи от типа на кожата ви. Ако тя е нормална до суха, един или два пъти седмично е достатъчно.

2. Колко често да си мием зъбите?
Американската стоматологична асоциация препоръчва зъбите да се мият два пъти дневно по две минути, въпреки че не е изрично указано по кое време на деня. Най-важно е хубавото измиване преди лягане, защото докато спим, в устната кухина се отделя по-малко слюнка, а това води до кариеси.

3. Кога е най-подходящо да се нанася дезодорант против изпотяване?
Идеалното време е точно преди лягане. По този начин дезодорантът има време да запуши порите под мишниците ви преди да започнат да произвеждат пот сутринта. Повечето антиреспиранти действат в продължение на 24 часа, така че ще сте защитени до края на работния ден.

4. Колко често да си вземаме душ?
Повечето хора се къпят твърде често. Дерматолози казват, че реално имаме нужда да се къпем веднъж на два-три дни, въпреки че зависи къде живеем и колко често спортуваме. Що се отнася до дебата „сутрин или вечер“, това зависи от много фактори, но ако имате по-мазна кожа, по-добре е да се къпете вечер.

5. Колко често да използваме конец за зъби?
Американската стоматологична асоциация препоръчва ползване на конец за зъби веднъж дневно. Но по-ново изследване от миналата година оспорва тази препоръка и твърди, че ефектът от ползването на конец не е доказан и може изобщо да не е необходимост.

6. Трябва ли да ползваме вода за уста?
Употребата на вода за уста, съдържаща флуор, може да предпази от кариеси, но трябва да се прави непосредствено след измиване на зъбите.За разлика от миенето на зъбите, водата за уста не е изрично необходима за всеки.

7. Колко често да режем ноктите си?
Зависи колко дълги ги поддържате, но веднъж или два пъти седмично би трябвало да е достатъчно. Уверете се, че не оставяте неравни ъгли, заради които ноктите могат да се начупят.

8. Колко често да почистваме очилата си?
Толкова често, колкото е необходимо, за да са в добро състояние. Не използвайте обаче тениската си за целта. Не е задължително да ги чистите със специален спрей, може да ползвате и препарат за съдове и вода, но накрая ги избършете със суха памучна кърпичка.

9. Колко често да сменяте самобръсначката си?
Това зависи, разбира се, от ножчетата, но ако усещате, че дращи кожата ви, е време да я смените. За да използвате самобръсначката по-дълго време, изплаквайте с гореща вода след употреба и оставете да изсъхне, за да не ръждяса.

Източник: www.thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“