Ново приложение помага на незрящи да се насладят на слънчевото затъмнение

45

Снимка: tapintotravel.com

По време на пълното слънчево затъмнение милиони в САЩ ще се съберат да го наблюдават. За тези, които имат проблеми със зрението, това ще е по-трудно.

Как да им се помогне е въпрос, по който астрофизикът Хенри Уинтър започнал да разсъждава в началото на годината, когато негов сляп приятел го помолил да му опише как ще изглежда явлението. Ученият намерил решение: приложение, което позволява на незрящи хора да преживеят затъмнението чрез звук.

Приложението, което е съвместимо с iOS и Android, предлага на потребителите „преразказ“ в реално време, базиран на това как точно изглежда затъмнението в тяхната част от света. Така, въпреки че няма да виждат какво се случва, те ще могат да слушат подробно описание на явлението в зависимост от своето местоположение. Приложението, наречено „ Eclipse Soundscapes” е разработено с финансово съдействието на НАСА.

„Звукова карта“ в приложението показва изображения от предишни затъмнения и позволява на потребителите да ги докоснат и да усетят явлението чрез звуци. Тъмните места на картата са тихи, докато местата, осветени от слънцето, издават определен звук. Устройството вибрира при допир, като вибрациите са по-слаби в тъмните части и по-интензивни в по-осветените зони.

Разбира се, изобретението няма как да замести способността да се гледа затъмнението, но за хората с увредено зрение то е крачка напред от това да разчитат на описания на приятели.

Това е само началото. След като затъмнението отмине, се планира приложението да предлага записи на явлението, включително аудио записи на реакции на хората и животните, които могат да се слушат в последствие.

След настоящото затъмнение екипът планира да събере още аудио записи на следващи подобни явления, включително затъмненията в Чили през 2019 и в САЩ през 2024 г.

Източник: www.lifehacker.com

Превод и редакция: „Нова вест“