Защо да хапваме орехи по време на диета?

30

Има множество причини да ядем орехи по време на диета. Те намаляват неконтролируемия апетит и допринасят за чувство на ситост, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на американски учени, пише Дарик.

Те предизвикват такъв ефект, като засилват мозъчната дейност за контрол. Това означава, че хората стават по-дисциплинирани, когато ги изкушава нездравословна храна.

„Знаехме, че хората се чувстват по-сити, след като са яли орехи, но се изненадахме от доказателствата, че ядките променят мозъчната дейност и така влияят върху начина на хранене“, каза д-р Оливия Фар, ръководител на екипа от медицинския център „Бет Израел Дикънес“ в Бостън.

Учените са работили с 10 доброволци със затлъстяване на две 5-дневни сесии. През първата са им давали смути с 48 гр орехи всеки ден. Това е препоръчваното количество от Американската асоциация по диабет.

Във втората сесия доброволците са получавали смути със същата хранителна стойност и вкус, но без орехи. Направеното изследване с ядреномагнитен резонанс показа, че орехите засилват мозъчната дейност в район, свързан с контрола.

Доброволците са казали също, че се чувстват по-сити след напитката с орехи.