Смартфоните намаляват мозъчния ни капацитет дори когато са изключени

24

Смартфоните влияят на състоянието на притежателя си дори ако само стоят на масата или са някъде в стаята, сочи проучване, публикувано наскоро в списание за изследване на потребителските нагласи.

Според него смартфонът „краде“ от вниманието на собственика си дори когато той не го ползва и не мисли постоянно за него. Даже да не виждаме телефона си, когато е прибран в чантата ни и е с изключен звук, самото му присъствие около нас влияе негативно върху паметта ни в процеса на работа и уменията ни да се справяме със задачи.

Тези ефекти са най-силни при хора, зависими от смартфоните си. Малко хора обаче осъзнават реално какъв „мисловен данък“ плащат на телефона си.

„Ресурсите ни на внимание са ограничени и част от тях ползваме, за да насочваме вниманието си в правилната посока. В различен контекст са важни различни неща“, казва Ейдриън Уорд, автор на проучването и психолог в Университета в Тексас, който се занимава с изследване на потребителското поведение. „При смартфоните част от вниманието ни е постоянно заето с тях и това отнема от ресурса, необходим за по-важни неща. Дори да вършите нещо друго, телефонът ви го изпреварва по важност и в даден момент започвате да му обръщате по-голямо внимание, отколкото на останалите дейности.“

С други думи, станете ли зависими от телефона си, той се превръща в магическо устройство, което мълчаливо „крещи“ на мозъка ви през цялото време. Телефоните безспорно са най-популярният продукт, създаван някога, и почти всеки има такова устройство и го разнася със себе си навсякъде.

В проучването Уорд и колегите му изследвали над 500 студенти с два базисни психологически теста за памет и внимание. В първия експеримент някои участници били помолени да изключат звука на телефоните си заедно с вибрацията и да ги оставят в чантата си или на чина. Други участници били помолени да оставят всичките си вещи, включително телефоните си, извън стаята. Във втория експеримент изискванията били същите, но телефоните трябвало да бъдат изключени, независимо къде се намират.

И в двата случая най-добре се справили с тестовете тези, чиито телефони били оставени извън стаята.

„Атрактивните предмети изискват внимание и отнемат от умствената ни енергия. Трудно е да поддържаш вниманието си фокусирано, докато наблизо има обект, който желаеш“, обяснява професор Опенхаймер от Калифорнийския университет. „Това е като да сложиш шоколадова торта до човек на диета , кутия цигари до пушач – нормално е наличието на предмета да го затрудни да върши другите си дейности.“

„Нещата се случват страшно бързо. От 10 години има айфони, а интернет съществува от 25 години, но вече не можем да си представим живота си без тези технологии. Ползите от тях са толкова големи, че все още не забелязваме лесно негативните им влияния.“ казва Уорд.

Източник: www.huffingtonpost.com

Превод и редакция: „Нова вест“