Африка се включи в космическата надпревара със своя първи сателит

40

Първият африкански сателит, изведен в орбита около Земята, стана космическият апарат GhanaSat-1 създаден от специалистите на Университета на нациите в град Кофоридуа, Гана, предаде Kladata.bg.

Работата върху този проект продължи около две години, а неговата цена е $50 000. Сателитът бе транспортиран до Международния космически център на NASA още през месец юни. В края на месец юли той бе изведен в орбита от ракетата на SpaceX.

Професор Ричард Дамоа от Университета на всички нации сподели:

„Пред нашия спътник стоят две основни задачи. Първо, с помощта на своите камери той ще извършва мониторинг на крайбрежието на Гана. И второ, ние имахме предимно образователни цели. Възнамеряваме да използваме данните от сателита в образованието“.

От сателита вече е получен стабилен сигнал, а това означава, че извеждането в орбита е успешно. Това е миниатюрен сателит, който на фона на другите спътници изглежда много скромно, но за африканските учени дори този малък успех има огромно национално значение. Особено като се има предвид фактът, че учените не получиха никаква поддръжка от своята държава.

След Гана се очаква свои сателити да изведат ЮАР, Нигерия, Кения и Етиопия.