Правителството одобри проект за нов закон срещу прането на пари

58

Проектът за нов закон срещу пране на пари е одобрен от правителството и предложен на Народното събрание.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски Съвет за Нова Вест.

При изготвянето му е отразено съвременното европейско законодателство и Международните стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на терористични дейности и разпространението на оръжия за масово унищожение на Financial Action Task Force, приети през 2012 г.

Както и в действащия Закон за мерките срещу изпирането на пари, е дадена дефиниция на понятието „изпиране на пари” и са изброени категориите задължени по закона субекти.

Въведена е изрична дефиниция за „банка фантом” – кредитна или финансова институция, учредена в юрисдикция, в която няма физическо присъствие, включващо концепция и управление, и е необвързана с регулирана финансова група.

Със законопроекта са регламентирани организацията и контролът по изпълнението на мерки за борба с прането на пари.

Разширява се кръгът от мерки за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари.

Съгласно проекта те включват комплексна проверка на клиентите; събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване; оценка на риска от изпиране на пари; разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти; контрол върху дейността на задължените субекти и др.

Разширява се и кръгът от лица, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и спрямо които задължително се прилагат мерки за разширена комплексна проверка на клиента.

С оглед промените в уредбата на мерките срещу изпирането на пари и въвеждането на изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 са предвидени съответни промени и в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма и в други закони.