Великобритания отказва да плати 40млрд. евро за Брекзит

23

Тереза Мей не признава информацията в медиите, че правителството е готово да плати 40млрд. евро за излизане от Европейския съюз.

Това предаде novini.london.

Така нареченият „данък изход” е един от първите проблеми в дневния ред на преговорите по Брекзит и също така е един от най-спорните.

ЕС разводни цифрата до 60 млрд. евро, докато Лондон не даде знак колко има готовност да плати.

Неделното издание на британския вестник The Telegraph написа, че Великобритания възнамерява да плати на Брюксел до 40 млрд. евро, ако Брюксел се съгласи да преговаря за бъдещо търговско споразумение.

Изданието се позова на трима източници, запознати с преговорната стратегия на Лондон.

По отношение на тази цифра, не я признавам”, заяви пред репортери говорителят на Мей и добави: „Министър-председателят изясни в писмото, с което задейства чл. 50 (от Лисабонския договор – б.р.), че Великобритания и ЕС трябва да обсъдят справедливо уреждане, както на нашите права, така и задълженията ни като страна-членка на ЕС”.

Лондон има по-малко от две години да договори условията на излизането си от ЕС – безпрецедентно скъсване на повече от 40 години правни, икономически и политически връзки.

Първите преговори постигнаха малък напредък, като екипът на Брюксел настоява за повече яснота от страна на Великобритания относно това какво иска.