10-те най-опасни места по света за пътуване на жени

326

Сайтът за пътувания trip.com прави списък на най-опасните места по света за самостоятелно пътуване на жени. Списъкът включва и съвети как да осигурите безопасността си във всяка една от тези държави.

Все пак, дори в страни със сложна политическа обстановка или насилие, не е 100% сигурно, че ще се натъкнете на опасност. Класацията се базира на впечатленията на жени- потребителки на сайта trip.com и включва страните, получили най-ниска оценка. Присъствието им в този списък не значи непременно да не ги посещавате, но определено значи, че трябва да бъдете внимателни.

  1. Египет

Редица терористични групировки, включително Ислямска държава, извършват множество смъртоносни атаки в Египет, като се целят в правителствени сили и сили на реда, туристически места, гражданска авиация и други средства за обществен транспорт. Въпреки всичко Египет е много интересна и посещавана страна, а местните са гостоприемни.

Съвети: Добре е да уважавате местните норми за облекло и да избягвате да привличате внимание. Покрийте раменете и коленете си. Широки дрехи, които скриват китките, глезените и дори косата, са оптимален вариант. Контактът очи в очи може да се тълкува като флирт, така че тъмни очила биха били от полза. Записвайте се в организирани групи за посещения на забележителности. В метрото ползвайте женските вагони. Придържайте се към квартали с добра репутация като Замалек в Кайро.

2. Мароко

Второ място в списъка с потенциално опасни места, където може да се случи терористична атака. Предупреждения за джебчийство, обири, улични грабежи.
Съвети: Носете чанта с дръжка през рамо, не носете видими скъпоценности, не се мотайте безцелно. Там не е редно мъж да докосва жена, но може да очаквате подвиквания. Игнорирайте ги, а ако се чувствате застрашени, намерете най-близкия полицай и докладвайте инцидента. Избягвайте дрехи, разголващи корема, къси шорти и тънки презрамки. Ако се изгубите, не питайте мъж за посоката, а влезте в магазин и питайте жена. Научете полезни арабски и френски фрази.

3. Ямайка

Опасно е, ако излезете от популярните курорти. Сериозно ниво на престъпност, особено в Кингстън и Монтего бей.
Съвети: Не демонстрирайте хомосексуалност, защото културата им е хомофобска. Ползвайте чанта през рамо, но няма нужда да покривате тялото или главата си.

4. Индия

Индия е любимо място на много жени за соло пътувания. В страната обаче има случаи на тероризъм, както и атаки, насочени срещу хотели, влакове, гари, пазари, кина и големи градски площи.

Съвети: Бъдете внимателни. Сексуалните закани са често срещан проблем. Носете дълги, широки дрехи с покрити рамене. Подгответе се, че ще ви зяпат. Избягвайте разходки през нощта. Във влаковете купувайте най-скъпите билети, плащайте предварително и в градове като Делхи ползвайте транспорт, определен за жени.

5.Перу

Опасно заради въоръжени грабежи, бързи отвличания, кражби на коли, източване на кредитни карти.

Съвети: Посещавайте провинцията, по-малките градове и планините вместо големите градове на Перу. Викайте такси от хотела си, а не по улиците. Придържайте се към познати и утъпкани маршрути. Дори да говорите испански, се престорете, че не разбирате, ако ви доближат съмнителни непознати. Избягвайте спортни събития вечер, тогава бандите са активни.

6. Бахамски острови

Звучи изненадващо, че на Бахамите е рисковано, но нивото на престъпност е оценено като критично. През 2012 доклад на ООН сочи, че процентът на сексуални престъпления на Бахамите е висок.

Съвети: Стойте в хотелските комплекси, ходете на риболов. Внимавайте какво ядете, когато сте извън хотела си. Придържайте се към по-населените зони.

7. Колумбия

Опасна заради стачки, наркотрафик, отвличания.

Съвети: Никога не спирайте улични таксита. Избягвайте да се разхождате сами и игнорирайте подсвиркванията и другите форми на уличен тормоз. Заложете на по-скъпа, но надеждна транспортна компания за вътрешността на страната и не хващайте евтини автобуси.

8. Еквадор

Макар и сравнително безопасен, Еквадор попада в класацията заради отвличания, обири, кражби от хотелски стаи, сексуален тормоз и изнасилвания.

Съвети: Дръжте под око вещите си в автобусите. Носете си тоалетна хартия и дезинфектанти навсякъде, защото обществените тоалетни поднасят неприятни изненади. Внимавайте по тъмно.

9. Турция

10. Гватемала

Опасно заради политическа нестабилност в последната година и многобройни терористични атаки през 2016-та, включващи бомби, стрелба, взривове на публични места.

Съвети: Носете по-консервативни дрехи, особено извън големите градове. Носете си шал и го ползвайте, за да закривате главата си, ако е необходимо – например при посещение в джамия. Такси хващайте на добре осветени места с много хора и избягвайте да плащате с едри банкноти. Игнорирайте агресивни продавачи и ресторантьори. Непременно опитайте женски хамам.

Опасността от насилие е критична.

Съвети: Ползвайте договорени таксита между хотелите и ресторантите и избягвайте да се разхождате сами. Наемайте туристически компании с услуга от врата до врата. Носете специален колан под дрехите, в който да държите пари и ценности.

 

Източник: www.forbes.com
Превод и редакция: „Нова Вест“