Първата ваксина срещу папилома вирус излиза на пазара

160

Първата в Китай ваксина за превенция на рака на маточната шийка официално беше пусната на пазара в понеделник, съобщи британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline ( GSK).

Cervarix, ваксината срещу човешки папилома вирус, разработена от GSK, получи одобрение през юли. Жените вече могат да си я поставят в местните болници и здравни центрове.

Ракът на маточната шийка е често срещано злокачествено заболяване, заплашващо женското здраве. Със 100 хиляди нови заразени и 30 хиляди смъртни случая годишно, това е второто най-разпространено раково заболяване сред китайските жени на възраст между 15 и 44, казва Киао Юлин, професор в Китайската медицинска академия и експерт- епидемиолог. „ Ваксината значително ще намали смъртността в следствие на този вид рак и предраковите лезии.“, добавя той.

От GSK организират различни дейности, включващи публични обучения, платформа за подкрепа при ваксиниране на възрастни и професионално обучение на ваксиниращи, за да осигурят достъп на жените до необходимата ваксина, съобщава Томас Вилемсен, генерален директор на отдел „Фармация и ваксини“ в GSK Китай.

снимка: China Daily

Cervarix получи разрешение за продажба в Китай от Отдела за храна и лекарства през юли и е първата одобрена ваксина против рак на маточната шийка на територията на Китай.

Четиригодишните клинични проучвания, включващи над 18 хиляди участници, показват, че Cervarix може да предложи ефективна защита на незаразени жени срещу предракови лезии, причинени от HPV 16 и 18, двата основни вида – причинители на рак, както и защита срещу други видове HPV. Степента на ефективност достига 93%.

До момента Cervarix е одобрена за продажба в 132 държави и региони по света и на глобалния пазар са доставени 69 милиона ваксини.

Автор: Gao Yun за www.cgtn.com

Превод и редакция: Нова Варна