Крими

Наркоман коли семейство, влачи тялото на мъжа пред къщата и забива нож в него

Снимка: „24 часа“

Иван Николов признава вината си и делото ще се гледа по съкратената съдебна процедура.

Мъж убива с нож семейство пенсионери, защото „искал да убива цигани“. На следващия ден е задържан, след като простреля две жени с въздушната си пушка в близост до мястото на двойното убийство, пише 24 часа.

Това става на 5 ноември 2016 г в Пазарджик. В петък – 30 юни. пред окръжния съд ще се изправи 30-годишният Иван Николов за жестокото умишлено убийство на семейство Асен и Василка Илиеви.

Срещу Николов са повдигнати обвинения, че по расистки подбуди умишлено е умъртвил повече от едно лице, като убийствата са извършени по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Освен това отново по расистки подбуди е причинил леки телесни повреди на две жени, като ги е прострелял с въздушна пушка. Престъплението, което потресе Пазарджик, бе извършено в навечерието на първия тур на президентските избори.

Убиецът бил известен наркоман в квартала около държавната болница в града. Неуравновесен и сприхав, лежал в затвора за наркотици. През 2009 г. Николов е включен в метадонова програма, която обаче така и не му помага особено.

В съботната вечер на 5 ноември Иван е сам в апартамента, в който живее с баща си. Около 20.30 ч вече се е надрусал здраво с хероин и слуша музика. В един момент започва да звучи парчето „Няма такава държава“ и превъзбудата на Николов достига до краен предел.

„Исках да убивам цигани“, казва по-късно той пред разследващите органи. Иван никога не е криел расистките си убеждения пред приятели и познати.

Тази вечер той взема кухненски нож и се насочва към къщите на ул. „Дунав“, където живее малка ромска общност и които се намират на 30-40 м от жилищния му блок.

Влиза през паянтовата порта в първата къща. която се изпречва пред погледа му. В нея обаче няма никой. За късмет на стопанката тя е отишла на гости у близки в ромския кв. „Изток“, което всъщност спасява живота й.
В яда си, че не е намерил жертва, преобръща покъщнината наопаки, без да вземе нищо. и излиза. Влиза в съседната къща. където вижда, че има светлина.

Тя е на 77-годишния Асен Илиев и 68-годишната му жена Василка. Двамата живеят сами, тъй като синовете им от години работят и живеят във Финландия.

Когато убиецът нахлува в приземната им стая, семейството пенсионери гледа телевизия. Бай Асен бил полегнал на дивана, а жена му била приседнала на леглото.

Иван Николов се насочил директно към възрастния мъж и започнал да го дупчи безразборно с ножа. По-късно при аутопсията на тялото съдебните лекари ще преброят 14 прободни рани в гърдите, челото, корема и крайниците на убития.

След като надупчил мъжа, убиецът се насочил към жената.

Тя първоначално е прободена в гърба, след което безразборните удари с ножа продължили. По нейното тяло прободните рани са 9 в гърба и шията.

Според съдебномедицинската експертиза пенсионерите са починали от остра кръвозагуба, причинена от множеството прободни рани.

Приключил с втората си жертва, убиецът хванал за краката тялото на мъжа и го извлякъл на тротоара пред къщата. Забил кървавия нож в корема му. огледал се. поседял около минута и едва тогава тръгнал към апартамента си.

След убийствата наркоманът бил целият оплискан с кръвта на жертвите си. Поради това кървави капки бележат точно откъде е минал, докато стигне от местопрестъплението до апартамента си, но това става ясно едва след залавянето му.

Сигналът за убийството е подаден от случайни минувачи, които около 21.15 ч виждат на тротоара проснатото тяло на бай Асен пред къщата му с нож в корема. За минути целият квартал е блокиран от полиция,  а съседи от целия квартал се тълпят край полицейските заграждения. Хората са потресени и уплашени. Коментират се различни версии. От грабеж до лично отмъщение по стара вражда, търсене на милиони, уж спечелени от синовете във Финландия от лотария.

 

Още при първоначалния оглед обаче разследващите установяват че в къщата не е ровено и не е взето нищо. И докато кварталът е като разбунен кошер, убиецът Иван Николов седи в апартамента си и чака да бъде арестуван. По собственото му признание той е бил убеден, че полицията в най-скоро време ще потропа на вратата му.

Докато чака. се преоблича, като захвърля в кухнята окървавените си при убийствата дрехи. При огледа на жилището му са намерени и голямо количество кървави салфетки, в които е бърсал ръцете си, след като се прибира.

В сутрешните часове на следващия ден убиецът вече е изключително изнервен, че никой не идва да го търси, решава,
че трябва „да вдигне хората на революция“ според собственото му признание.

Той взема въздушната си пушка и слиза в градинката, която се намира между жилищния му блок и местопрестъплението. Стреля няколко пъти по вратите на близките гаражи, но никой не му обръща внимание, въпреки че наоколо има полицаи. Изнервен, той отново вдига пушката и открива стрелба по няколко циганки, които вървят по улицата. Цели се в главите им и въпреки, че пушката е с оптически мерник, успява да простреля две от жените в краката.

Едва тогава е забелязан и за броени минути задържан от намиращите се на мястото полицаи. Още на първите разпити убиецът признава вината си. На въпрос защо го е направил, лаконично отговорил: „Просто така. Исках да убивам цигани “
Междувременно изпада в абстиненция и е видимо неадекватен. Това особено проличава, когато съдът заседава по мярката му за неотклонение 3 дни след убийството. Обвиняемият говори несвързано, репликира съдията и прокурора, налага се съдебната охрана да го държи в съдебната зала.

Поради това Николов е изпратен в психиатричната болница на затвора в Ловеч, откъдето е върнат в Пазарджик през март тази година. Междувременно са му направени няколко психиатрични и психологични експертизи. Според тях Иван Николов е вменяем, разбира свойството и значението на извършеното от него и може да носи отговорност за престъпленията
си.

Дори и да не беше направил самопризнание за двойното убийство и прострелването на двете жени, срещу него има достатъчно събрани доказателства за извършените деяния от ДНК,съдебномедицински, дактилоскопни. балистични и др. експертизи.

За убийствата и прострелването Николов може да получи наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Поради това на започващия днес съдебен процес защитата ще предложи делото да се гледа по съкратената съдебна процудура, каза за „24 часа“ адвокат Иван Главчев. който е упълномощен от обвиняемия да го представлява.

Това значи, че на процвса няма да бъдат изслушвани свидетели и екперти, а подсъдимият ще признае всички повдигнати му обвинения.

„Преди дни имах дълъг разговор с подзащитния ми Иван Николов и обсъдихме делото. Той е съгласен да се признае за виновен, за да получи по-лека присъда. Надявам се на присъда от 25 г. затвор, но все пак съдът решава“, обясни адвокат Главчев.

Той разказа, че след лечението в затворническата болница Николов бил в значително по-добро състояние. Разкайвал се и съжалявал за стореното.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца