Свят

Атина върви към компромис с кредиторите

Правителството в Атина е склонно да приеме каквото и да е предложение на международните кредитори, стига то да осигури перспектива за присъединяването на Гърция към програмата за количествени облекчения на ЕЦБ за излизане на страната на пазарите, пише в. „Та неа“ в публикация, озаглавена „Мълчанието на агнетата преди компромиса“, цитирана от БТА.

Изданието твърди, че дни преди срещата на Еврогрупата на 15 юни управляващата коалиция върви към компромис и дори към приемане на отхвърляните досега от нея условия на кредиторите във връзка с дълговия проблем на Гърция.

Тази нагласа в кабинета, според вестника, е проличала и на състоялото се вчера заседание на Политическия секретарират на партията СИРИЗА.

Преди дни правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос също увери, че Гърция е на път да подпише споразумение с кредиторите на 15 юни, въпреки досега изразяваното от нея несъгласие с тях.

Атина се нуждае от свежи пари, а също и от мерки за облекчаване на гръцкия дълг преди наближаващия краен срок за погасяване на част от задълженията на страната. През юли Гърция трябва да изплати 7 млрд. евро.

Кредиторите от еврозоната и МВФ спорят как да продължат да помагат на Гърция, която се намира в трета спасителна програма след финансовата криза през 2010 г.

МВФ оценява, че дълговото бреме е твърде тежко за Гърция и иска то да бъде облекчено, на което Германия се противопоставя, поне в краткосрочен план. Сега обаче фондът направи завой, за да не притиска Берлин по време на предизборната кампания в Германия, като неговият управляващ директор Кристин Лагард обяви, че фондът е склонен да приеме участие в гръцката програма, но без да отпуска заеми.

Разногласията между Германия и МВФ по гръцкия дълг бяха основна пречка, поради която кредиторите отказаха да отпуснат нов транш от спасителната програма на 22 май, въпреки че Гърция прие изискваната нова серия от мерки за икономии.

Сега представители на СИРИЗА искат на всяка цена да се стигне до договореност с кредиторите, дори и тя да е с цената на компромис, смята в. „Та неа“.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца