Радев: Актуализираме стратегията за национална сигурност до края на годината

58

Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Това каза президентът Румен Радев в свое изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), предаде Агенция „Фокус“.

„Днес се проведе първият КСНС. Удовлетворен съм от факта, че в участници се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Бяха изнесени важни доклади. Обединихме се колко схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства. Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор сигурност, необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е важно да осигурим поддръжката на техниката и въоръжението за личния състав до изтичането на техния ресурс и замяната им с техни образци“, заяви Радев.

„Решенията, които взехме се основават на няколко точки. Актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г. на стратегията за национална сигурност. Тя може да бъде ефективна, ако имаме хармонично развитие на всички елементи в тази система.  Актуализация и усъвършенстване на държавни органи и структури, системата за национална сигурност може да бъде ефективна ако имаме хармонично развитие на всички елементи в нея. Актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба недопускаща външна намеса в политическия живот на страната.

Анализ и предложения за интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ – той трябва да бъде извършен до края юни тази година. Важно е да разработим и да формулираме програми за индустриално сътрудничество, с тяхна помощ да се създават нови работни места

Важно е да се разработят конкретни планове за недостига от личен състав на сектор „Сигурност“ и повишаване на неговата квалификация и престиж.

До 2017 година трябва да се разработи национален план“, каза още държавният глава