Свят

Тръмп сключи най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ

Снимка: washingtonexaminer.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел „да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия“, заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС. Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, „намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции“.

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия, посочва АП.

Арабският телевизионен канал „Скай нюз – Арабия“ показваше на живо подписването на тези споразумения в кралския дворец Ал Ямама“ в Рияд, на което присъстваха президентът Тръмп и крал Салман, които си стиснаха ръцете. В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е „забележителен ден“и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за „огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива“, не скри той.

Според подписаните днес споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери „Блякхок“. САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други „умни оръжия“, както и за местно производство на други видове оръжия.

След като бе разведен заедно с първата дама Мелания Тръмп из един от най-пищните дворци в Рияд, Тръмп получи лично от крал Салман най-високото саудитско отличие – орден „Крал Абдул Азиз“, на името на основателя на управляващата династия.
Той му се присъжда за усилията му за укрепването на връзките с региона. Същото отличие преди са получили руският президент Владимир Путин, британският премиер Тереза Мей и предшественикът на Тръмп – Барак Обама, който обаче бе недолюбван в Рияд заради отказа му да се намеси с военна сила в Сирия в подкрепа на бунтовниците, щедро финансирани от Саудитска Арабия.

Тръмп и Мелания посетиха и изложба на съвременно изкуство, уредена в Кралския двор в Рияд. Първата дама на САЩ бе облечена в черна туника с дълги ръкави, голям златен пояс, но без покривало на главата си, както изискваха местните традиции. Наблюдателите веднага отбелязаха, че преди нея само неколцина най-видни западни посетителки в страната са си позволявали да нарушат този саудитски протокол.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца