Само това не беше ставало хит в нет-а! 17 милиона гледаха заравяща се в пясъка мида (ВИДЕО)

568

Видео, постнато от Weather Channel в социалните мрежи, на заравяща се в пясъка мида моментално стана популярно сред потребителите. Видеото има вече 16 милиона преглеждания и продължават да растат. Коментаторите се питат какъв вид мида е това, като се разделят предимно на два лагера – гуидак (Panopea generosa) или Siliqua patula, пише nauka.offnews.bg.

Това действително е Siliqua patula, обяснява Анет Хосои (Annette Hosoi), професор по механоинженерство в Масачузетския технологичен институт пред Washington Post. „Ако имате единствено черупка, която можете да отваряте в една посока, как ще копаете“, пита Хосои. Механоинженерите намират този вид миди за изключително привлекателни обекти за изучаване, защото, въпреки липсата на ръце или щипки, те успяват да се заровят в пясъка на дълбочина от 0,6 м.

Като разчитат изцяло на своята мускулна сила, тези миди би трябвало да изминават само няколко сантиметра под пясъка. Хосои и ученият Еймъс Уинтър (Amos Winter) демонстрират, че мидите могат да превърнат твърдия пясък в нещо като подвижен пясък – процес, който изследователите описват като флуидизиране.