Топ синоптик с мрачна прогноза за Гергьовден! Ето какво време ни очаква

42

„За Гергьовден ни очаква много влажно време, ще вали и дъжд“. Това прогнозира синоптикът доц. Георги Рачев в студиото на БНТ. „От петък студения фронт ще обхване България. Само в Източна България няма да вали на 5-ти май.

Времето ще бъде нестабилно. Сутрин ще има повече слънце, но следобед купеста облачност и валежи. Очакват се и градушки, но в четвъртък ще се знае къде ще ударят“, каза още метеорологът.

Той разкри, че циклонът Соня 2 е причина за студения въздух, който нахлува в България. Той идвал от Централна Европа. „На Гергьовден сутринта ще бъде доста свежо и парадът за празника ще мине гладко, но следобед отново ще се развива купесто-дъждовна облачност с гръмотевици и светкавици“, заяви още Рачев.

„Като цяло от утре времето става дъждовно и влажно, но не толкова студено. На шести май температурите ще се понижат с 5-6 градуса. Метеорологичната лято настъпва във втората половина на май месец, но все още сме в пролетта. Най-после се стопли времето в морето“, обясни той.

„На 13-ти и 14-ти май се очертава един много хубав уикенд и тогава за първи път тази година живакът ще надмине 30 градуса. За абитуриентските балове времето ще е дъждовно и динамично“, завърши Георги Рачев.