Преди Велики четвъртък: ето интересна идея как да украсим яйцата за Великден

241

Боядисването на яйцата за Великден е една от любимите традиции на малки и големи. В днешно време има най-различни техники за украсяване на яйцата от рисуване със свещ до декупаж и писаните яйца, които произлизат от Украйна, пише Блиц.

Ако изберете декупажа, ще са ви необходими красиви салфетки или много фина хартия, декупажно лепило, ножица и четка за рисуване. Този метод за украсяване на предмети е изобретен от китайските селяни още през 12-и век с откриването на червената тънка хартия. С нея те започнали да декорират различни предмети от бита си.

В Европа за пръв път декопажът се появява в края на 15-и век в Германия, където започнали да прилагат изрязани картинки за декорация на мебели, пише vesti.bg. Особена популярност техниката придобива през 17-и век във Венеция, когато на мода идват мебели, инкрустирани с японски и китайски орнаменти.

Във Франция декупажът бил много модерен в двора на крал Луи XVI. В Англия той добива популярност през Викторианската епоха. От Острова декупажът е пренесен в Америка като хоби. В наши дни тази старинна техника, открита от китайските селяни, намира широко приложение върху дизайн на бижута, аксесоари, дрехи и мебели.