Предполагаемият извършител на атентата в Стокхолм е задържан (СНИМКА/ВИДЕО)

34

Атентат в Стокхолм. Камион се вряза в тълпа хора в шведската столица. По първоначална информация при инцидента са загинали трима души, има и ранени. Инцидентът е станал на улица Дроттнинггатан в центъра на шведската столица. Потвърдена бе информацията и че в района на атаката е имало и стрелба. Полицията е задържала предполагаемия атентатор.

Шведските сили за сигурност определиха инцидента като атентат. Премиерът Стефан Льовен също заяви, че страната е подложена на нападение и всичко сочи, че става дума за терористичен акт. Шведската полиция е получила телефонни обаждания за някакъв човек, който прегазил няколко души на централната улица „Дротниггатан“.

Инцидентът е станал малко преди 13.00 часа по Гринуич близо до голям магазин, на пресечката на булевард и оживена пешеходна улица. Свидетели съобщават, че е имало хора на земята. Полицията е евакуирала хората, които са били близо до района на инцидента, който в момента е отцепен.

Улица „Дротнинггатан“ („Кралската улица“), по която е преминало превозното средство, е изцяло пешеходна и е една от оживените в центъра, съобщава Би Би Си. Очевидци, цитирани от вестник „Афтонбладет“, разказват, че камионът се появил на улицата изневиделица и предизвикал паника сред тълпата.

Полицията издаде предупреждение да се избягва центърът на Стокхолм. Движението на метрото в шведската столица е спряно след инцидента.