Правителството публикува проектът на наредба за интеграция на бежанците

17

Постановлението за приемане на новата Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила, е публикувано от служебното правителство в края на работния ден днес.

Документът бе представен в срока, определен по време на извънредното заседание на Министерския съвет, което се проведе миналия петък. След като отмени предишното Постановление № 208 служебното правителство възложи на министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика до 7 април да подготвят нова наредба. Според изявлението на правителството тази нова наредба трябва да отчете международните правни норми, да въведе ясни критерии за интеграция и да гарантира спокойствие и сигурност в страната.

Новото постановление се предлага за приемане под контрола на министъра на вътрешните работи в служебното правителство Пламен Узунов. В посочения нормативен акт се въвежда нова глава за предоставяне на статут „лице без гражданство“ съгласно Конвенцията за статута на лицата без гражданство от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство, приета на 30 август 1961 г. в Ню Йорк, които страната ни е ратифицирала със закон през 2012 г. Според мотивите на Пламен Узунов това налага разписване на детайлна процедура за предоставянето на „статут лице без гражданство“.

С проекта на ПМС се предвижда изменение на реда, по който ще се налага обезпечителна мярка „ежеседмично явяване в структура на Министерство на вътрешните работи по местопребиваване“. Въвежда се и изискване за нотариална заверка на съществуващата към настоящия момент декларация както и предвиждането на изрично вписване на качеството на лицето, което предоставя декларацията. Това изискване се налага, според мотивите, за да се предотвратят злоупотреби и да се гарантират правата на евентуалните наемодателите.

В тази връзка е предвидено и представяне на изрично нотариално заверена декларация за съгласие от собственика на жилището, че конкретен чужденец може да ползва жилището му. В Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България се пояснява характерът на въведеното в чл. 44, ал. 13 от ЗЧРБ „краткосрочно настаняване“ като същото изрично е посочено, че не е за целите на връщането и експулсирането на незаконно пребиваващи на територията на Република България чужденци.

Проектът на ПМС няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочва още Пламен Узунов. С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на законодателство на Европейския съюз, поради което не е изготвена и приложена таблица за съответствие. С проекта на постановление не се предвижда въвеждане на нов регулаторен режим, поради което не е изготвено и приложено мотивирано становище относно необходимостта от въвеждането на такъв режим.