Расте броят на жертвите след атаката в Лондон

22
Снимка: daylymail.co.uk

Расте броят на жертвите след нападението в Лондон.

Равносметката засега сочи – петима убити и 40 ранени. Сред загиналите са нападателят, намушканият полицай и трима цивилни, предаде NOVA.

Припомням, че вчера мъж се вряза с автомобила си в пешеходците на моста Уестминстър. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения.

След като излезе от колата, той намушка с нож един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.

През следващите дни ще бъдат мобилизирани допълнителни въоръжени полицаи, които да патрулират по улиците на британските градове.

Мерките за сигурност след атентата в Лондон са засилени. Центърът е блокиран от полицията. Големият въпрос сега е как тази страна, в която мерките за сигурност са толкова силни, допусна да се случи този атентат.

В момента се провежда мащабна операция в Бирмингам, където се претърсват сгради, от където се предполага че е взета колата, с която е извършен атентата.

Спекулира се много и за мотивите – дали това е било момент на лудост или атаката е свързана с ислямски радикализъм.

Британските вестници отбелязват героизма на полицая, който беше намушкан и убит.

„Бях на мястото на атентата половин час преди това да се случи. Нищо не предвещаваше, че това ще се случи. Учудва ме локацията. Видя се, че англичаните са хора, които не приемат такъв тип атаки. Те бяха много сплотени и задружни”, разказа в предаването „Здравей, България” певицата Рут Колева.

„Охраната на Лондон се осъществява чрез видеонаблюдение – много камери следят какво се случва и ако има нещо се сигнализира на патрулите”, каза проф. Николай Радулов, експерт по сигурност и бивш главен секретар на МВР. Според него колата е крадена, както се случи в Ница.

По думите на експерта атаката не е изненада. „Анализът на Европол показва, че след Нова година ще има атаки в големите европейски градове. Те ще бъдат нестандартни и ще бъдат използвани хора с лабилна психика”, заяви той.