Стефан Янев: Ако машините не бъдат доставени, отиваме на гласуване само с хартиени бюлетини

16

Областни управители и представители на администрацията на МС и на ЦИК обсъждаха днес в МС, подготовката на парламентарните избори на 26 март. Срещата премина под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, предаде БТА.

Това беше първа по рода са координационна среща с областните управители, като част от подготовката на МС за подготовката на изборите, каза Янев на журналисти в Министерския съвет. Основните ангажименти и отговорности на областните управители са разпространени с нарочно писмо на началника на администрацията на МС. Писмото е изпратено навреме и днес имахме разговор по конкретни въпроси, които ще решаваме съвместно.

Ние обърнахме внимание на необходимостта от този координационен механизъм и ангажираност към изборния процес. Апелирах за личен ангажимент на областните управители за връзки с кметовете, РИК и със СИК по места. Обсъждахме въпроса за обучение на членовете на РИК и на СИК, особено в светлината на машинното гласуване и техническите характеристики на изборния процес така, че той да приключи в срок.

Това обучение може да се подпомогне с технически средства – да се правят телеконферентни връзки. В края на координационната среща се съгласихме, че ще има следващо събиране – между 5 и 8 март, на което ще се обсъжда готовността на помещенията, където да се приемат изборни книжа, каза Янев. Квалификацията и познанията на членове на СИК за изборните правила са основния проблем пред изборите, подчерта отново Стефан Янев. Затова с, или без машини, обучението на членовете на СИК трябва да е подробно и да започне много по-рано, заяви той.

Крайният срок за приемане на оферти за доставка на съоръжения за машинно гласуване е 22 февруари. Затова какво ще е обучението на членовете на СИК и на РИК ще е ясно тогава, каза Стефан Янев. Въпросът е комплексен и многопластов, защото част от обучението ще го правят съответните фирми, доставили машините. Нашата идея с ЦИК е от едната страна на камерата да са обучаващите, а от другата – 300 или три хиляди, които ще бъдат обучавани, каза Янев.

Ако машините не бъдат доставени, отиваме на гласуване само с хартиени бюлетини. Как ще се произнесат ангажираните в правния свят по тълкуването на този казус, не мога да коментирам и не мисля, че е редно, каза вицепремиерът. Това ще са сложни избори с пропорционални бюлетини, за които ще е необходимо допълнително време за обработка.

На въпрос дали е възможно машини за гласуване да не бъдат поставяни навсякъде и да има секции, където ще се гласува само с хартиени бюлетини, Янев отговори, че Върховният административен съд е бил категоричен – „или машини навсякъде, или не“. Не искам да коментирам тази хипотеза, очакванията са, че или ще има машини за всички или няма да има, уточни той.