Ревизията на „Борисов 2“: Какви нарушения откри служебният кабинет?

26

Служебните министри откриха нарушения, извършени от предшествениците им от кабинета „Борисов 2” в хода на възложената от премиера Огнян Герджиков ревизия. Тя беше с акцент дейностите по обявяване и провеждане на обществени поръчки, съобщава NOVA.

В петък министър-председателят представи и резултатите от ревизията, като уточни, че пълният доклад ще бъде публикуван в понеделник.

В някои от ведомствата не са открити сериозни нарушения, а само единични случаи на административни и технически пропуски. Става дума за министерствата на финансите,транспорта, младежта и спорта, околната среда и водите, земеделието, труда и социалната политика, образованието, туризма, енергетиката.

Не толкова изрядни обаче били дейностите в Министерството на отбраната, отбеляза Герджиков. През 2016 г. ведомството е обявило 113 процедури за провеждане на обществени поръчки. 31 от тях били прекратени. При 45 от останалите 82 процедури са констатирани нередности. Сигнали за по-сериозните от тях, като измами, например, са подадени до военната прокуратура.

„В немалко от техническите задания или документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания, които дават предимство на едни кандидати и ограничават други”, каза Герджиков.

Сред ведомствата, в които са констатирани подобни нередности, е Агенция „Пътна инфраструктура”. Имало Нарушения в поръчката за избор на изпълнител за поддържане на участък от АМ „Хемус” и на тунелите „Витиня”, „Топли дол”, „Ечемишка” и „Правешки ханове”. Процедурата била проведена през 2015 г.

При избора на фирма, която да поддържа част от АМ „Тракия” и пътна връзка „Марица”, както и осветлението в тунела „Траянови врата” също са констатирани проблеми.

В Министерството на икономика пък залагали дискриминационни условия при обявяването на обществени поръчки и променяли критериите след отваряне на офертите.

Липса на конкуренция пък имало при поръчката за разширяване на уеб система за връзки между българските служби по търговско-икономически въпроси и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

В земеделското министерство е констатирано забавяне в обявяването на поръчка за изготвяне на последваща оценка за Програмата за развитие на селските райони. Това би могло да доведе до нейното спиране, каза още Герджиков.