Евродепутатите решиха окончателно за СЕТА

15

Европейският парламент даде зелена светлина на търговското споразумение с Канада, известно като СЕТА. Близо 60% от евродепутатите подкрепиха документа, подложен на гласуване преди малко. За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите, предаде БНР, цитирано от Inews.

Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации. В крайна сметка всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции с Канада получи подкрепата на 408 евродепутати. Против бяха 254, а въздържалите се – 33-ма.

Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори, въпреки, че страната им реши да напуска ЕС.

Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат предварително от първия ден на месеца, след като двете страни се уведомят взаимно, че са приключили всички необходими вътрешни процедури. Евродепутатите очакват това да се случи най-рано на 1 април 2017 г. Тъй като Европейската комисия обяви СЕТА за „смесено споразумение“, то трябва също да бъде ратифицирано от националните и регионални парламенти на всички държави-членки.

Основният докладчик по текста от десницата Артис Пабрикс обеща националният парламент на неговата Латвия да е първият, който ще ратифицира споразумението след днешния вот в Страсбург. „Крайно левите и крайно десните в тази камара отново се обединиха срещу всичко, което е добро за ЕС“, коментира още той.

Някои депутати от групата на проевропейските социалисти и демократи гласуваха против, включително българите Сергей Станишев, Момчил Неков, Петър Курумбашев и Георги Пирински. Последният коментира, че модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на заетостта в ЕС за следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. А нито една глава в СЕТА не защитава малките и средни фирми. В писмено обяснение след вота евродепутатите от БСП обявиха също, че „споразумението накърнява интересите на хората на наемния труд; нарушава приоритета на публичните интереси и се отразява негативно на националната икономика.

Евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Ковачев пък защити СЕТА и коментира, че документът е в полза на дребния бизнес. „Споразумението не е в ущърб на малките и средни предприятия, а в тяхна полза. Големите и без споразумението могат да оперират глобално. То означава растеж и нови работни места без да се застрашават европейските стандарти в нито една сфера въпреки безпардонните лъжи, които чухме днес от някои от колегите“, отбеляза Ковачев.