Ново огнище на птичи грип в България

19

Със заповед от сряда на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявено първично огнище на инфлуенца / птичи грип/ при домашни птици в село Смин, съобщават от община Шабла. Обявени са трикилометрова предпазна зона, в която влизат с. Смин и с. Черноморци, община Шабла и десеткилометрова наблюдавана зона с обхват с. Ваклино, с. Дуранкулак, с. Захари Стояново, с. Стаевци, с. Твърдица, община Шабла и с. Било, община Каварна, съобщава 24 часа.

Незабавно са предприети всички превантивни мерки за ликвидиране и ограничаване на разпространението му. Всички птици в обекта са унищожени по хуманен начин и е извършена дезинфекция от органите Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич. Започнало е преброяване на домашните птици във всички села на община Шабла, като стопаните им декларират с подписа си пред кмета или кметския наместник на населеното място, че са запознати и спазват наложените мерки от Общинската епизоотична комисия за предпазване от птичи грип. Предстои изграждането на дезинфекционни площадки на входа и изхода от с. Смин.

Днес ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия – Добрич, в което ще участват също кметовете на Шабла и Каварна, където също има огнище.. Веднага след това ще бъде свикана общинската епизоотична комисия в Шабла с участието на всички кметове и кметски наместници по населени места.