Вижте 18-те министри от кабинета „Герджиков“

69

Официалната смяна на властта ще е в петък. Тогава президентът ще разпусне и парламента. 

Ето съставът на служебния кабинет:

Министър-председател – проф. Огнян Герджиков

Вицепремиер и министър на отбраната – ген. Стефан Янев Стефан Янев е бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон и е работил със структурите на НАТО в Брюксел. В Министерството на отбраната е бил шеф на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана”.

Вицепремиер и министър на здравеопазването – Илко Семерджиев

Роден е на 25 август 1959 г. в Гоце Делчев. Завършва стоматология в Медицинската академия в София. Специализира в Германия, Обединеното кралство, Испания, Франция и САЩ. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт и докторска по стопанско управление от университета „Проф. Асен Златаров” в Бургас. През 1991-1992 г. е директор на VI градска обединена болница в София. Назначен е за заместник-министър на здравеопазването в кабинета на Любен Беров, но подава оставка поради несъгласие със здравната политика. По-късно заема същата длъжност в правителствата на Стефан Софиянски и на Иван Костов от февруари 1997 до 8 март 1999 г. На 8 март 1999 г. е назначен за директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На 21 декември 1999 г. с промените в правителството на Иван Костов е избран за зам.-министър на здравеопазването, какъвто остава до края на мандата.

Министър на външните работи – Ради Найденов

Роден е в София на 24 август 1962 г. Завършил е Немската гимназия. Следвал е специалност „Международни отношения” в УНСС от 1983 до 1989 г., от която излиза с магистърска степен. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, когато премиер е Симеон Сакскобургготски. От 2005 до 2011 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия. През май 2011 г. е назначен за постоянен секретар на Министерството на външните работи, което е най-високата длъжност в дипломатическата служба. От февруари 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик в Германия.

Министър на икономиката – доц. Теодор Седларски

Декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е щатен преподавател в катедра „Икономика“ на Стопанския факултет от 2005 г. От 2009 г. е старши, а от 2010 г. – главен асистент. Защитава докторска дисертация през 2009 г. в областта на институциите, трансакционните разходи и икономическото развитие. Получава образованието си във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет. (бакалавърска степен по стопанско управление през 2002 г. и магистърска степен по бизнес администрация през 2004 г.). Чете лекции по институционална икономика, икономически теории, международна икономика, икономика на публичния сектор, пари, банки и финансови пазари. Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, история на икономическите учения, поведенческа и експериментална икономика.

Министър на правосъдието – проф. Мария Славова

Тя преподава в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Главен редактор е на новото правно списание “Правен преглед”, което се появи на пазара миналата седмица. В него тя пише статията “За кожата на една прокуратура”. Тогава пред “24 часа” професорката сподели: “Територията на списанието ще е по-широка, ще излезе извън правните проблеми, ще разглежда и проблемите на общността.” Професорката е родена в Пловдив. Има повече от 20 г. стаж в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1998 г. става експерт по евроинтеграцията към Министерството на правосъдието. Работила е и в парламента. Била е координатор, а по-късно и главен експерт към комисията по въпросите на гражданското общество в Народното събрание. През лятото на 2001 г. Славова бе кандидат за омбудсман на София. Макар и сочена за фаворит, на балотажа тя бе изпреварена от Антоанета Цонева, чийто опит тогава бе като секретар на община Копривщица. Днес Цонева е шефка на “Протестна мрежа”.

Министър на финансите – Кирил Ананиев

Роден на 2 юли 1955 г. в София. Започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи”. Ананиев е зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2009 до 2011 г. е секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България, а в периода 2013-2014 г. е съветник към политическия кабинет на министър-председателя.

Министър на труда и социалната политика – Гълъб Донев

Той дойде заедно с Ананиев на сбирката при президента Румен Радев. Донев бе зам.-министър във второто правителство на Бойко Борисов, докато Ивайло Калфин бе министър. Донев има дълга практика в сферата на труда и социалната политика – работил е в Националния институт за помирение и арбитраж, във фонд “Условия на труд”, бил е член и председател на Надзорния съвет на НОИ, главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2009-2014 г. е зам.-шеф на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Министър на вътрешните работи – Пламен Узунов

Роден е в Пловдив. От 1993 г. работи в системата на МВР. Две години по-късно е експерт-криминалист и разследва убийства. В периода 2004-2006 е началник сектор „Криминална полиция” във II РПУ. След това оглавява същият сектор в ОДМВР-Пловдив до 2010 г. Последователно е началник е на V и II РПУ-Пловдив. През 2013 г. е директор на областната дирекция на МВР-Пловдив. Узунов си тръгна от МВР през август 2015 г. след два скандала, при които демонстративно отказа да санкционира свои подчинени. Първият бе свързан със случай от 12 август, когато 63-годишен пешеходец бе сгазен на „зебра” на бул. „Вапцаров” в Пловдив. След като близките на жертвата се оплакаха по телевизиите, от прокуратурата откриха поредица от грешки и нарушения, извършени от служители на полицията. Узунов сам подаде оставка и в обръщение до колегите си опроверга слуховете, че е бил уволнен или принуден да направи това. Месец по-късно, през септември 2015 г. стана известно, че Пламен Узунов е бил притискан от депутата от ГЕРБ Методи Андреев да уволни шефа на РПУ-Първомай. Узунов назначил проверка, която не установила нищо, и отказал категорично, защото не можел да унижава подчинените си. Андреев го заплашвал, че ще отнесе въпроса „по-нагоре” – до министър Румяна Бъчварова. Според Узунов интересите на Андреев били лични, защото искал да бъде назначен негов човек в Първомай. Етичната комисия в парламента наказа Методи Андрееев с мъмрене.

Министър на транспорта – Христо Алексиев

Христо Алексиев бил заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца. Министър на енергетиката – Николай Павлов Роден е на 9 февруари 1975 г. Досега е изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД. Преди това е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.
Министър на образованието – проф. Николай Денков

Министър на земеделието – доц Христо Бозуков

Министър по председателството с ЕС. – Любомир Иванов

Министър на еврофондовете – Малина Крумова

Министър на културата – Рашко Младенов

Министър на спорта – проф. Даниела Дашева

Проф. Даниела Дашева е един от най-големите експерти по теория и методика на спортната подготовка с редица научни публикации в тази област. Завършила е Учителски факултет на ВИФ „Г. Димитров (НСА), с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, през 2004 г. защитава дисертация за научната степен „доктор на педагогическите науки“. От 1991 до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по спортна психология към Католическия университет в Льовен – Белгия. От 1999 г. е доцент по теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор.

Министър на околна среда – Ирина Костова

Министър на туризма – Стела Балтова.

Източник: 24 часа