Главният прокурор внесе искане за възобновяване на делото за двойното убийство в близост до река Камчия

21

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на дело за извършено на 16.04.2007г. двойно убийство в близост до река Камчия.

С присъдата си от 23.06.2016 г. ВКС е отменил частично постановеното въззивно решение на Апелативен съд – Варна и потвърдената с него присъда на Окръжен съд – Варна в наказателно и гражданско осъдителните й части, досежно престъплението по чл. 116 НК (убийство).
Вместо тях е постановил нова присъда, с която съдът е признал подсъдимите Н. Николов и Г. Начев за невиновни и ги е оправдал изцяло по повдигнатото им обвинение по чл. 116 НК – в това на 16.04.2007 г., в землището на с. Круша, област Варна в съучастие с М.Стоименов и И. Адамов, подс. Николов – като подбудител и помагач, а подс. Начев – като извършител, да са умъртвили В. Евтимов и Д. Петкова, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.

За невиновни, в това да са извършили престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 2 и 3 вр. чл. 20 ал. 2 НК в съучастие с подсъдимите са признати и другите двама подсъдими – М. Стоименов и И. Адамов. На всеки от тях е определено наказание 18 г. лишаване от свобода.
Според главния прокурор при постановяване на оправдателните части на присъдата, касаещи обвинението за убийство, изключващи авторството на подсъдимите Николов и Начев, са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при оценката и анализа на събраните в хода на наказателното производство доказателствени източници и това е довело до неправилно приложение на материалния закон.

Направените от касационната инстанция фактически и правни изводи в производството са резултат на значително надценяване доказателствената стойност на депозираните от подсъдимите обяснения в хода на въззивното производство, без да е отчетена необходимостта от допълнителна проверка на достоверността им относно релевантните факти, включени в предмета на доказване и особено, възпроизвеждащите механизма на причиняване на смъртта и на двамата пострадали.
Главният прокурор е поискал ВКС да възобнови наказателното дело и да се отмени оправдателната част от постановената присъда.