Вижте кои са най-опасните пътища в страната

41

Пътна полиция изготви анализ, който показва най-тежките места на пътя. Те са девет. Данните са за последните 5 години и показват устойчивост на тенденцията.

3 от 9-те опасни участъка са на скоростния път I-5 Русе – Маказа, който е 261 км, сочи анализът.

Първият опасен участък е между Русе и Бяла. На разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Всички те се следят за скорост. Всяка година там има десетки убити и стотици ранени при катастрофи, пише pik.bg.

Само през 2015 година за месец там бяха убити 11-годишно дете, румънец, както и други четирима гастарбайтери, които пътували към Силистра. Другата инфарктна точка за шофьорите по път I-5 е между Велико Търново и Дебелец. Третият участък с най-много катастрофи е по същия главен път между Казанлък и Стара Загора. Кресненското дефиле по пътя Видин – Кулата остава един от най-черните участъци с най-много челни катастрофи.

По Видин – Кулата има още един опасен участък – при разклона за Драгичево и Рударци. Пътен възел Коритна до село Български извор на пътя София – Велико Търново също е с концентрация на ПТП, показва анализът на КАТ.

Един от най-черните участъци по главния път Дуранкулак – Малко Търново е на входа за Варна откъм Златни пясъци. Проходът Боаза край Търговище е сред рисковите отсечки от София до Варна. Три са местата там, където е отчетена повишена концентрация на катастрофи с жертви за последните 5 годни.

Деветият опасен участък е по второкласния път между Прохода на републиката и Гурково. Идеята е през 2017-а година те да бъдат насиетени със стационарни камери, които да ограничават скоростта. Със съдейството на общините се планира и освежаването на маркировката, както и ремонта на кръстовища там, на които традиционно стават катастрофи.

Крайпътни кръчмари ще помагат при катастрофи в близост до техните заведения, предвижда стратегия на МВР, която трябва да намали значително пострадалите при инциденти на пътя до 2020 година. Документът е публикуван на страницата на МВР в интернет.

Една от множеството заложени мерки в него, е именно хората, които първи стигат до мястото на произшествието, да бъдат достатъчно добре обучени, за да могат да реагират адекватно.

Такива са не други, а самите кръчмари, които имат заведение в един от най-невралгичните точки по шосетата. Служителите ще трябва да могат да правят изкуствено дишане, сърдечен масаж, да превързват рани и да знаят как да извадят безопасно пострадалите от автомобилите им. Задълженията ще са вменени и на собствениците.

Множество ресторанти има в Кресненското дефиле, където ежедневно стават тежки катастрофи. Заведения за хранене има и около Ябланица, където се разклонява пътя за Плевен и Русе, както и за Варна, както и около ресторантите от големи вериги на магистралата за Пловдид.

Стратегията предвижда служители и собственици да изкарат курс, с който да могат да оказват първа помощ на пострадалите. Все още не е ясно от къде ще са парите, но най-вероятно те ще бъдат заделени от бюджета на МВР или от хуманитарни организации.

Източник: Канал 3