Според изследване: Днес е най-потискащият ден в годината

34

Третият понеделник от януари е най-потискащият ден в годината според изследователи от университета на Кардиф. Специалистите дори са извели уравнение, базирано върху показатели като лошото време, финансови задължения, отказване от новогодишни решения, липса на мотивация, необходимост да се предприемат действия, доказващо защо именно този ден е най-депресиращият в годината.

За справяне с мрачното настроение международни експерти дават следните препоръки, пише в. „Дейли мирър“, цитиран от БТА.

– Изчистете съзнанието си като започнете деня със специализирани приложения за медитация.

– Бъдете добри. Случайните прояви на доброта, дори и да са дребни, карат не само хората, към които са насочени, но и самите нас да се чувстваме по-позитивно. Направете кафе на потиснат колега, обадете се на приятел в нужда, отстъпете мястото си в транспорта, усмихнете се на непознат.

– Опитайте се през деня да „страните“ от социалните мрежи, тъй като съществува вероятност нечия самодоволна публикация да Ви накара да се почувствате още по-окаяни.

– Не мрънкайте в службата. Колкото и да Ви е неприятно да сте на работа, няма да ви стане по-добре, ако се оплаквате. Хората по природа са склонни да се вторачват в лошото, но се постарайте да възприемете януари не като мрачен и потискащ месец, а като време за ново начало.

– Откажете се от… отказването. Заради угризения след голямото „плюскане“ по празниците през януари мнозина се въздържат от любимите си изкушения, например вино или шоколад. Подходът „или всичко, или нищо“ обаче често завършва с провал.

– Внесете порядък у дома. Разтребването на къщата помага да прочистим и съзнанието си. Идеята е, че ако сме заобиколени само от принадлежности, които обичаме, ще се чувстваме по-щастливи и ще насочим живота си към позитивни промени.

– Намерете време да се съберете с близките или приятелите си. Сбирките с обичани хора не трябва да се случват само по празници. Социалното общуване е важно за доброто ни настроение.

– Не гледайте на рутинните си занимания като на нещо досадно. Всеизвестно е, че рутината е полезна за бебетата и малките деца. Същото важи и за възрастните.

– Гледайте комедии. Всеизвестен факт е, че смехът е най-доброто лекарство и е полезен за душевното здраве, съня и качеството на живот като цяло. Поради тази причина вечерта пропуснете обичайната сапунка, изобилстваща от чужди драми, и я заменете с любима и позитивно зареждаща комедия.

– Хората често се утешават с изобилстващи от добавена захар продукти. Те осигуряват моментен позитивен прилив, но след това енергията, концентрацията и приповдигнатостта ни спадат. Вместо тях експерти по хранене препоръчват следните продукти за добро настроение – пуешко месо мазни риби, броколи, дребни безкостилкови плодове и банани.