Лютите чушки помагат за по-дълъг живот

34

Ако сте от хората, които обичат люто, то това може да е добра новина за вашето здраве. Според учени от медицинския колеж „Ларнър“ към Университета във Вермонт смъртността при хора, които консумират люти червени чушки, намалява с 13%.

Според мащабно проучване смъртността при тази група от хора спада най-вече при болните от сърдечни заболявания, посочва научното издание „Сайънс дейли“.

В миналото се е смятало, че чушките и подправките са полезни при лечение на болести, но досега само едно друго проучване, извършено в Китай през 2015 г., е изследвало ефекта на лютите чушки и смъртността.

Използвайки данни, събирани от над 16 000 американци за период от 23 години, студентът по медицина Мустафа Чопан и проф. Бенджамин Литенберг са установили, че консуматорите на люти чушки са предимно млади мъже, бели или мексикано-американци, омъжени и пушачи, пиещи алкохол и консумиращи повече месо и зеленчуци. За тях е характерно също, че имат нисък холестерол, по-ниски доходи и образование в сравнение с тези, които не консумират червени люти чушки.

Според изследователите, макар и механизмът за забавяне на смъртността да не напълно ясен, възможно е едни от рецепторите, възприемащи лютиви агенти като капсиаицина в чушките, да е отговорен за наблюдавания ефект.

Чопан и Литенберг смятат също, че друго обяснение, за благоприятния ефект върху здравето на зеленчука е и фактът, че капсияцинът влияе на механизмите в клетките и молекулите, предпазвайки от наднормено тегло, коригира кръвния поток и има антимикробни свойства.