Над 2000 измръзнали и прегладнели мигранти са превзели централната гара в Белград

44

Централната гара в сръбската столица Белград е напълно превзета от премръзнали, изгладнели и мръсни мигранти. Над 2000 мигранти се опитват да оцелеят при изключително ниските температури. Термометрите тези дни паднаха до минус 16 градуса, предаде БГНЕС.

Огромната част от мигрантите са на възраст около 18 години, но сред тях има и деца на 7-8 години. Те се опитват да се затоплят, палейки огньове с каквото намерят около гарата. От международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ предупредиха, че Белград може да се превърне в новото „Кале“ за мигранти в Европа.

Репортерът на БГНЕС припомня, че през октомври месец 2016 г. бе съборен лагерът с нелегални мигранти край френското пристанище Кале. Там имаше 6 хиляди души. Лагерите бяха наричани „джунглите“ край пристанищния град. Мигрантите бяха главно от Судан, Афганистан и Еритрея, а целта им бе прехвърлянето във Великобритания през Евротунела под Ламанша.

В момента на територията на Сърбия има около 8000 мигранти, които не могат да продължат пътя към Европа.

Огромната част от мигрантите отказват да бъдат настанени в официалните приемни центрове за мигранти в Сърбия, защото се опасяват от бърза депортация в България и Македония, откъдето са дошли в Сърбия.

Снимка: „Монитор“