Какво не трябва да правите. Днес е Иванов ден! Свършват „мръсните дни“

36
Денят е посветен и на младите семейства, които са минали под венчилото през изминалата година. Младите двойки не бива да отказват размяна на подаръци и празнична трапеза.
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк, който кръщава Исус Христос в река Йордан.
Празникът е наричан от народа Ивановден и бележи края на ”мръсните дни” от годината и хората обръщат поглед напред към по-щастливия живот.

„Мръсни дни“ (Мръсници, Поганни дни) се нарича няколкодневен (най-често дванайсетдневен) период в българския народен календар, възприеман като зло, „опасно време“, в което злите духове действат с повишена активност на земята. Според традиционните народни представи през „Мръсните дни“ (които според някои завършват на Богоявление – Йордановден – 6 януари) се явяват различните свръхестествени демонични същества – караконджули, вампири, таласъми, върколаци и т.н., които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли; на някои места се вярва, че през „Мръсните дни“ на земята идват и душите на мъртвите.