Изключително студено време! В София градусите паднаха до…

43

Изключително студено е времето в този час навън, показва справка в синоптичните сайтове. Температурата в София е -11 градуса, а в Пловдив -7 градуса, но усещането в Града под тепетата е за -17, а в столицата 20 градуса под нулата. През деня превалявания ще има главно в източните райони и в Предбалкана. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, а в източната – от север, но до края на деня и в източните райони вятърът ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между минус 16 градуса и минус 11 градуса, а максималните минус 13 и минус 8 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за януари.

Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина и значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще около минус 16 градуса, на 2000 м – минус 19 градуса.

Над Черноморието ще е облачно и с временни прекъсвания ще превалява сняг. Ще духа силен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Ще е студено с максимални температури между минус 10 и минус 8 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 4-5 градуса.

Очаква се температурите през нощта срещу Ивановден да паднат до минус 15 – минус 16 градуса. Дневните температури на 7 януари ще останат отрицателни – от минус 13 до минус 8 градуса.

За Ивановден е обявен жълт код за студ за територията на цялата страна, а в областите Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Враца, Монтана и Видин е в сила и жълт код за вятър, като се очаква поривите му да достигнат до 80 км/ч.