Какво не знаем за зодиакалния знак Козирог

103

Козирог е четвъртият и последен от кардиналните знаци, в който Слънцето влезе на 21 декември- момента на зимното слънцестоене- най-дългата нощ и най-късия ден, пише Дарик.

И четирите кардинални знака имат особено подчертан творчески характер, тъй като дават началото на определени процеси в нас.

При първия от тях- Овен – началото на пролетта и пролетното равноденствие, символично се раждаме.
При следващия – Рак, който е представен от лятното слънцестоене, се учим да работим с емоциите и да се доверяваме, да изграждаме вътрешна опора и семейни ценности.

Следват Везни, с чието начало е свързан момента на есенното равноденствие. Започваме да се учим на баланс в партньорските отношения и изграждането им.

Сега е времето на Козирога

С него се адаптираме в обществен план, учим се да влизаме в по-големи структури и с повече хора. Козирог е женски, земен и кардинален знак. Като женски не бърза да проявява външно нещата, преди да е окончателно готов с тях. Като земен носи в себе си практичност и реализъм. А като кардинален има склонността да организира другите в по-големи структури, да води и да се налага.

Една от думите ,свързани с Козирога е качество. Земните знаци имат задачата да въплъщават в земен план, тоест да въплъщават идеите във форма, да дават материален израз на нещата.

Сатурн е планетата, която управлява този знак. И на второ място- Уран. Сатурн има репутацията на лоша планета, свързва се със страха в човека, ограничава и блокира нещата там, където се намира в хороскопа ви. Сатурн е там, където ви е трудно. И в това нещо има смисъл, тъй като подобни преживявания ни тласкат да изграждаме определени качества в себе си, да придобиваме вътрешна сила и да овладяваме енергията си.

Това е в случай, че не се поддадем на страха и не започнем да му робуваме. Подобно нещо се вижда при по-ниските нива на съзнание, не само при Козирога, а и при всички зодиакални знаци. Човек с активен Сатурн в хороскопа си обикновено или развива в голяма дълбочина и мъдрост темата, която Сатурн е засегнал или го е страх да действа, самоограничава се и се лишава от много неща.

Сатурн се свързва както с песимизма, депресивните и мрачни състояния, така и с търпението, дълга и отговорността, с принципите. Козирогът е знак на проверката, контрола и недоверието. Ако успее да отработи същността на знака си, което е и неговият смисъл, Козирогът вече ще е способен и да се доверява, да вярва, а и да делегира права- нещо, което е изключително трудно за него.

Думата на Сатурн, а и на характерния Козирог е „трябва“, тоест налага се и го прави от необходимост.

Духовният принцип на Козирога

По време на зимното слънцестоене има най-много тъмнина, която е символ на страх. Задачата е да се превърне необходимостта в свобода, което означава да се преодолее страха. А той сам по себе си е и липса на любов, както тъмнината е липсата на светлина. И да се свържем с любовта, когато е най-тъмно.

Раждането на Исус Христос по времето на Козирога е символ точно на това – раждането на любовта в сърцата ни и то, когато ни е трудно и навън е тъмно. И затова се казва, че Козирог е опитомителят на човешката душа. Минавайки през ограничения, през дълг, необходимост и отговорност, които земният план налага, да съхраниш вярата и да стигнеш до извора. Той, разбира се, е вътре във всеки от нас. И тогава вече си способен със съзнанието си да определиш битието.